Kocsonya (tepsiben)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kocsonya (tepsiben)

Hozzávalók:

  • 1 db első csülök
  • 2 db sertésfarok
  • 1 db sertésköröm
  • 1/2 sertésfejről: fül, orr, pofa, bőrke
  • 10 dkg füstölt hús (sonka, oldalas)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem
  • 5 dkg zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 8-10 szem egész bors
  • 1 db babérlevél
  • csipet egész kömény
  • 1 csapott evőkanál őrölt paprika

Elkészítése:
A fél sertésfejről az orránál kezdve, éles késsel lefejtjük az ehető részeket. Orrából a porcot kivágjuk, fülét levágjuk a zsíros részt mellőzve feldaraboljuk, tisztítjuk, mossuk. A többi húst is megtisztítjuk, ( ha kell nyílt láng fölött perzseljük), majd mossuk és daraboljuk. A húsokat megfelelő méretű fazékban, hideg vízben feltesszük főni. Annyi vízben hogy ellepje plusz 2-3 dl. Amikor felforrt lehabozzuk, majd jöhet a füstölt hús és a fűszerek (az őrölt paprika is). Egy órai főzés után beletesszük az egészben hagyott( a fokhagyma és a vöröshagyma fejet is) zöldségeket. Lassú tűzön, (ne forrjon, gyöngyözzön) addig főzzük amíg a hús le nem kívánkozik a csontról. Ha van megfelelő anyag, akkor a kocsonyába nem kell zselatin! Tűzről levéve, levét tálba szűrjük. A húst és a levet hagyjuk pihenni, hűlni.
A körmöt, csülköt kicsontozzuk, és a többi hússal együtt egy tepsiben elrendezzük. (A tepsi mérete akkora legyen hogy a lé teljesen ellepje a húst.) A leülepedett levet óvatosan(hogy az alját ne keverjük fel) a húsra merjük. Hűvös helyre téve( nem hűtőbe): 10-14 óra múlva élvezhetjük Természetesen tányérokba is lehet adagolni!

Tipp:

A szokatlan tálalás oka: egy tányér kocsonya egy felnőttnek kevés, vagy egy gyermeknek sok. A maradék tárolása helyigényes! Így mindenkinek akkorát szelünk amit elfogyaszt, és repetára is van esélye. A tárolás is egyszerűbb!!! Friss kenyeret, csörgő erős paprikát, citromot adhatunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok!