Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tejszínes-tormás lazactekercs fehérbormártással recept

Tejszínes-tormás lazactekercs fehérbormártással
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:

    • 1 cs réteslap
    • 3-4 cm-es lazaccsíkok (bőr nélkül)
    • vaj
    • torma
    • főzőtejszín
    • színes bors
    • petrezselyemzöld
    • tojás a lekenéshez

    Fehérbormártás hozzávalói:

    • 5 dkg vaj
    • 2 fej vöröshagyma
    • 3 dl fehérbor
    • 1 húsleveskocka
    • 3 dl víz
    • 4 dl főzőtejszín
    • őrölt fehér bors

    Elkészítése:

    A lazaccsíkokat sózzuk, megszórjuk színes borssal és kicsit állni hagynjuk, hogy az ízek átjárják.

    A tormát és a sűrű főzőtejszínt ízlés szerinti arányban összekeverjük. A petrezselyemzöldet apróra összevágjuk. A vajat felolvasztjuk és langyosra hűtjük.

    Nedves konyharuhára teszünk egy réteslapot és éles késsel félbevágjuk, majd az egyik lapot lekenjük az olvasztott vajjal. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel és ráhelyezzük a megmaradt fél réteslapot. Ezután ráhelyezünk egy fűszerezett lazaccsíkot, majd a tetejére kanalazunk a tejszínes-tormából. Ezután ráhajtjuk jobb oldalról a réteslapot, majd bal oldalról is, hogy befedje a halat. Végül óvatosan feltekerjük, mint a rétest (minden lazaccsíkkal így járunk el).

    Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymásmellé helyezzük a lazactekercseket és a tetejüket felvert egész tojással lekenjük.

    Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes lángon 15-20 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.

    A mártáshoz a vöröshagymát nagyon apróra felvágjuk.

    Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk (vigyázni kell, hogy ne piruljon meg nagyon!) Amikor már kellően megpárolódott, felöntjük a borral, majd erősebb lángon felére forraljuk. Ezután felöntjük a vízben feloldott húsleveskockával, ízlés szerint megszórjuk őrölt borssal, majd addig főzzük, hogy kb 1 dl maradjon. Ekkor levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük.

    A pépesített hagymát visszatesszük a tűzre, majd felöntjük a tejszínnel és kevergetve addig főzzük, hogy besűrűsödjön. Ekkor levesszük a tűzről, majd egy szűrőn átszűrjük és kicsit átpasszírozzuk a hagymadarabkákat.

    Egy edénybe vizet forralunk, majd levesszük a tűzről és ráhelyezzük a tetejére a folpackkal lefedett mártásos tálat és melegen tartjuk tálalásig.

    Tálaláskor a lazactekercsekre kanalazzuk a mártást és így kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá