Hozzávalók:
Fehérbormártás hozzávalói:
Elkészítése:
A lazaccsíkokat sózzuk, megszórjuk színes borssal és kicsit állni hagynjuk, hogy az ízek átjárják.
A tormát és a sűrű főzőtejszínt ízlés szerinti arányban összekeverjük. A petrezselyemzöldet apróra összevágjuk. A vajat felolvasztjuk és langyosra hűtjük.
Nedves konyharuhára teszünk egy réteslapot és éles késsel félbevágjuk, majd az egyik lapot lekenjük az olvasztott vajjal. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel és ráhelyezzük a megmaradt fél réteslapot. Ezután ráhelyezünk egy fűszerezett lazaccsíkot, majd a tetejére kanalazunk a tejszínes-tormából. Ezután ráhajtjuk jobb oldalról a réteslapot, majd bal oldalról is, hogy befedje a halat. Végül óvatosan feltekerjük, mint a rétest (minden lazaccsíkkal így járunk el).
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymásmellé helyezzük a lazactekercseket és a tetejüket felvert egész tojással lekenjük.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes lángon 15-20 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.
A mártáshoz a vöröshagymát nagyon apróra felvágjuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk (vigyázni kell, hogy ne piruljon meg nagyon!) Amikor már kellően megpárolódott, felöntjük a borral, majd erősebb lángon felére forraljuk. Ezután felöntjük a vízben feloldott húsleveskockával, ízlés szerint megszórjuk őrölt borssal, majd addig főzzük, hogy kb 1 dl maradjon. Ekkor levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük.
A pépesített hagymát visszatesszük a tűzre, majd felöntjük a tejszínnel és kevergetve addig főzzük, hogy besűrűsödjön. Ekkor levesszük a tűzről, majd egy szűrőn átszűrjük és kicsit átpasszírozzuk a hagymadarabkákat.
Egy edénybe vizet forralunk, majd levesszük a tűzről és ráhelyezzük a tetejére a folpackkal lefedett mártásos tálat és melegen tartjuk tálalásig.
Tálaláskor a lazactekercsekre kanalazzuk a mártást és így kínáljuk.