Süllő sajtos sugóval és vadrizzsel recept

Hozzávalók:
- 1 kg konyhakész süllő
- 150 g sonka (szeletelt)
- 1 fej fokhagyma
- hal fűszerkeverék
- 2 ek étolaj
- 4 ek víz
- alufólia a tepsi lefedéséhez
Rizshez:
- 250 g rizskeverék vadrizzsel
- 1 kisebb vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 ek étolaj,
- 2 ek halszósz
Sugohoz:
- 200 g főzőtejszín
- 175 g tejföl
- 100 g füstölt fokhagymás sajt
- frissen reszelt szerecsendió
- 3 cm-es friss gyömbér gyökér
- frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
A halat ujjnyi távolságra felülről a gerincre merőlegesen bevágjuk a gerincig. A hal hasüregét beszórjuk a fűszerkeverékkel.
A fokhagymát megtisztítjuk és hosszanti irányban vékonyra felszeleteljük. A sonkát a hal átmérőjének megfelelően eldaraboljuk és hosszanti irányba középen behasítjuk. Így könnyebben tudjuk a hal gerincéhez odailleszteni. Minden kereszt alakú nyílásba beillesztünk egy szelet sonkát és egy szelet fokhagymát.
A tepsibe beleöntjük az olajt és a vizet, ezután tesszük bele a halat. A fólia fényes felét megkenjük étolajjal, hogy ne ragadjon rá a halra a fólia, ha sütjük. A tepsit lefedjük a fóliával és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd a fóliát óvatosan eltávolítva néhány percig még sütjük, így kap szép színt.
Míg a hal sül a hagymákat megtisztítjuk felaprítjuk és az étolajon megsütjük, majd hozzáadjuk a rizst, halszószt és a szükséges vizet, majd készre főzzük. A kész rizst egy alkalmas edénybe rakjuk, hogy kialakítsuk a megfelelő formát.
A sugo olasz kifejezés és mártást jelent. Egy edényben összekeverjük a tejszínt és a tejfölt. Lereszeljük a fokhagymás füstölt sajtot, a szerecsendiót, a fehér borsot őröljük. A gyömbért megtisztítjuk ezután azt is belereszeljük. Jól összekeverjük és ha szükséges még fűszerezzük.
Az ételt ízlés szerint hidegen vagy melegen tálalhatjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »