Süllő sajtos sugóval és vadrizzsel recept

Hozzávalók:
- 1 kg konyhakész süllő
- 150 g sonka (szeletelt)
- 1 fej fokhagyma
- hal fűszerkeverék
- 2 ek étolaj
- 4 ek víz
- alufólia a tepsi lefedéséhez
Rizshez:
- 250 g rizskeverék vadrizzsel
- 1 kisebb vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 ek étolaj,
- 2 ek halszósz
Sugohoz:
- 200 g főzőtejszín
- 175 g tejföl
- 100 g füstölt fokhagymás sajt
- frissen reszelt szerecsendió
- 3 cm-es friss gyömbér gyökér
- frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
A halat ujjnyi távolságra felülről a gerincre merőlegesen bevágjuk a gerincig. A hal hasüregét beszórjuk a fűszerkeverékkel.
A fokhagymát megtisztítjuk és hosszanti irányban vékonyra felszeleteljük. A sonkát a hal átmérőjének megfelelően eldaraboljuk és hosszanti irányba középen behasítjuk. Így könnyebben tudjuk a hal gerincéhez odailleszteni. Minden kereszt alakú nyílásba beillesztünk egy szelet sonkát és egy szelet fokhagymát.
A tepsibe beleöntjük az olajt és a vizet, ezután tesszük bele a halat. A fólia fényes felét megkenjük étolajjal, hogy ne ragadjon rá a halra a fólia, ha sütjük. A tepsit lefedjük a fóliával és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd a fóliát óvatosan eltávolítva néhány percig még sütjük, így kap szép színt.
Míg a hal sül a hagymákat megtisztítjuk felaprítjuk és az étolajon megsütjük, majd hozzáadjuk a rizst, halszószt és a szükséges vizet, majd készre főzzük. A kész rizst egy alkalmas edénybe rakjuk, hogy kialakítsuk a megfelelő formát.
A sugo olasz kifejezés és mártást jelent. Egy edényben összekeverjük a tejszínt és a tejfölt. Lereszeljük a fokhagymás füstölt sajtot, a szerecsendiót, a fehér borsot őröljük. A gyömbért megtisztítjuk ezután azt is belereszeljük. Jól összekeverjük és ha szükséges még fűszerezzük.
Az ételt ízlés szerint hidegen vagy melegen tálalhatjuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »