Süllő sajtos sugóval és vadrizzsel recept

Hozzávalók:
- 1 kg konyhakész süllő
- 150 g sonka (szeletelt)
- 1 fej fokhagyma
- hal fűszerkeverék
- 2 ek étolaj
- 4 ek víz
- alufólia a tepsi lefedéséhez
Rizshez:
- 250 g rizskeverék vadrizzsel
- 1 kisebb vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 ek étolaj,
- 2 ek halszósz
Sugohoz:
- 200 g főzőtejszín
- 175 g tejföl
- 100 g füstölt fokhagymás sajt
- frissen reszelt szerecsendió
- 3 cm-es friss gyömbér gyökér
- frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
A halat ujjnyi távolságra felülről a gerincre merőlegesen bevágjuk a gerincig. A hal hasüregét beszórjuk a fűszerkeverékkel.
A fokhagymát megtisztítjuk és hosszanti irányban vékonyra felszeleteljük. A sonkát a hal átmérőjének megfelelően eldaraboljuk és hosszanti irányba középen behasítjuk. Így könnyebben tudjuk a hal gerincéhez odailleszteni. Minden kereszt alakú nyílásba beillesztünk egy szelet sonkát és egy szelet fokhagymát.
A tepsibe beleöntjük az olajt és a vizet, ezután tesszük bele a halat. A fólia fényes felét megkenjük étolajjal, hogy ne ragadjon rá a halra a fólia, ha sütjük. A tepsit lefedjük a fóliával és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd a fóliát óvatosan eltávolítva néhány percig még sütjük, így kap szép színt.
Míg a hal sül a hagymákat megtisztítjuk felaprítjuk és az étolajon megsütjük, majd hozzáadjuk a rizst, halszószt és a szükséges vizet, majd készre főzzük. A kész rizst egy alkalmas edénybe rakjuk, hogy kialakítsuk a megfelelő formát.
A sugo olasz kifejezés és mártást jelent. Egy edényben összekeverjük a tejszínt és a tejfölt. Lereszeljük a fokhagymás füstölt sajtot, a szerecsendiót, a fehér borsot őröljük. A gyömbért megtisztítjuk ezután azt is belereszeljük. Jól összekeverjük és ha szükséges még fűszerezzük.
Az ételt ízlés szerint hidegen vagy melegen tálalhatjuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »