Süllő sajtos sugóval és vadrizzsel

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 kg konyhakész süllő
  • 150 g sonka (szeletelt)
  • 1 fej fokhagyma
  • hal fűszerkeverék
  • 2 ek étolaj
  • 4 ek víz
  • alufólia a tepsi lefedéséhez

Rizshez:

  • 250 g rizskeverék vadrizzsel
  • 1 kisebb vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 ek étolaj,
  • 2 ek halszósz

Sugohoz:

  • 200 g főzőtejszín
  • 175 g tejföl
  • 100 g füstölt fokhagymás sajt
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 3 cm-es friss gyömbér gyökér
  • frissen őrölt fehér bors

Elkészítése:

A halat ujjnyi távolságra felülről a gerincre merőlegesen bevágjuk a gerincig. A hal hasüregét beszórjuk a fűszerkeverékkel.

A fokhagymát megtisztítjuk és hosszanti irányban vékonyra felszeleteljük. A sonkát a hal átmérőjének megfelelően eldaraboljuk és hosszanti irányba középen behasítjuk. Így könnyebben tudjuk a hal gerincéhez odailleszteni. Minden kereszt alakú nyílásba beillesztünk egy szelet sonkát és egy szelet fokhagymát.

A tepsibe beleöntjük az olajt és a vizet, ezután tesszük bele a halat. A fólia fényes felét megkenjük étolajjal, hogy ne ragadjon rá a halra a fólia, ha sütjük. A tepsit lefedjük a fóliával és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd a fóliát óvatosan eltávolítva néhány percig még sütjük, így kap szép színt.

Míg a hal sül a hagymákat megtisztítjuk felaprítjuk és az étolajon megsütjük, majd hozzáadjuk a rizst, halszószt és a szükséges vizet, majd készre főzzük. A kész rizst egy alkalmas edénybe rakjuk, hogy kialakítsuk a megfelelő formát.

A sugo olasz kifejezés és mártást jelent. Egy edényben összekeverjük a tejszínt és a tejfölt. Lereszeljük a fokhagymás füstölt sajtot, a szerecsendiót, a fehér borsot őröljük. A gyömbért megtisztítjuk ezután azt is belereszeljük. Jól összekeverjük és ha szükséges még fűszerezzük.

Az ételt ízlés szerint hidegen vagy melegen tálalhatjuk.