Paprikás süllőfilé magyaros rizottóval és kőrözöttel töltött gombával recept
Hozzávalók:
- 80 dkg süllőfilé
- 10 dkg rétesliszt
- 2 ek pirospaprika
- Só, fehér bors
- 3 ek olívaolaj
A rizottóhoz:
- 25 dkg rizottó rizs
- 1 csokor petrezselyem
- 1 hagyma
- 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 10 dkg Pannónia sajt
- 5 dkg vaj
- 1,2 l csirkealaplé
- 1,5 dl száraz rozé
- Só, bors
A gombához:
- 8 nagy fej barna csiperke
- 1 parenyica sajt
- Só, bors
A kőrözötthöz:
- 15 dkg juhtúró
- 3-4 ek tejföl
- 1 kis hagyma
- 1 mk őrölt kömény
- 1 ek pirospaprika
- Só, bors
Elkészítése:
A kőrözötthöz apróra vágjuk a hagymát és összekeverjük a többi hozzávalóval. Persze ízlés szerint lehet alakítani rajta. Egy éjszakára hűtőbe tesszük összeérni.
A csiperkék tönkjét kivesszük, apróra vágjuk. A hagymát is felaprózzuk, a szalonnát kis kockákra vágjuk. A vaj felét egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk a szalonnát, a hagymát és a gombák tönkjét. Addig kevergetjük, míg a hagyma megfonnyad.
Ráöntjük a rizst, ezt is néhányszor megkeverjük, hozzáadjuk a bort. Alacsonyra vesszük a lángot, megvárjuk, míg a rizs magába szívja. Ekkor merőkanalanként elkezdjük hozzáadni az alaplét. Mindig csak akkor öntjük bele a következő kanállal, ha az előzőt már felszívta a rizs. Addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul, a rizottó pedig krémes állagú lesz. Ekkor elzárjuk a lángot.
Apróra vágjuk a petrezselymet, lereszeljük a sajtot, majd ezeket a maradék vajjal együtt a rizottóhoz adjuk. Addig keverjük egy fakanállal, míg a sajt és a vaj teljesen felolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk és alaposan megborsozzuk. Lefedjük, pár percig állni hagyjuk.
A gombák kalapját belülről megsózzuk, -borsozzuk, majd beletöltjük a kőrözöttet, egy kissé kiolajozott tepsibe tesszük. A parenyicát 8 karikára vágjuk, rátesszük a kőrözött tetejére. 180 fokos sütőbe toljuk, amíg a sajt megolvad.
A halfiléket sózzuk, megszórjuk fehér borssal. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával. Egy teflonserpenyőben felhevítjük az olajat. A filéket megforgatjuk a paprikás lisztben, majd a serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukat ropogósra sütjük.
Tálaláskor pár kanál rizottót a tányér közepére teszünk, rá két darab halfilé kerül, az egész tetejére pedig két gombát ültetünk.