Paprikás süllőfilé magyaros rizottóval és kőrözöttel töltött gombával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 80 dkg süllőfilé
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 ek pirospaprika
  • Só, fehér bors
  • 3 ek olívaolaj

A rizottóhoz:

  • 25 dkg rizottó rizs
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 hagyma
  • 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 10 dkg Pannónia sajt
  • 5 dkg vaj
  • 1,2 l csirkealaplé
  • 1,5 dl száraz rozé
  • Só, bors

A gombához:

  • 8 nagy fej barna csiperke
  • 1 parenyica sajt
  • Só, bors

A kőrözötthöz:

  • 15 dkg juhtúró
  • 3-4 ek tejföl
  • 1 kis hagyma
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 ek pirospaprika
  • Só, bors

Elkészítése:

A kőrözötthöz apróra vágjuk a hagymát és összekeverjük a többi hozzávalóval. Persze ízlés szerint lehet alakítani rajta. Egy éjszakára hűtőbe tesszük összeérni.

A csiperkék tönkjét kivesszük, apróra vágjuk. A hagymát is felaprózzuk, a szalonnát kis kockákra vágjuk. A vaj felét egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk a szalonnát, a hagymát és a gombák tönkjét. Addig kevergetjük, míg a hagyma megfonnyad.

Ráöntjük a rizst, ezt is néhányszor megkeverjük, hozzáadjuk a bort. Alacsonyra vesszük a lángot, megvárjuk, míg a rizs magába szívja. Ekkor merőkanalanként elkezdjük hozzáadni az alaplét. Mindig csak akkor öntjük bele a következő kanállal, ha az előzőt már felszívta a rizs. Addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul, a rizottó pedig krémes állagú lesz. Ekkor elzárjuk a lángot.

Apróra vágjuk a petrezselymet, lereszeljük a sajtot, majd ezeket a maradék vajjal együtt a rizottóhoz adjuk. Addig keverjük egy fakanállal, míg a sajt és a vaj teljesen felolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk és alaposan megborsozzuk. Lefedjük, pár percig állni hagyjuk.

A gombák kalapját belülről megsózzuk, -borsozzuk, majd beletöltjük a kőrözöttet, egy kissé kiolajozott tepsibe tesszük. A parenyicát 8 karikára vágjuk, rátesszük a kőrözött tetejére. 180 fokos sütőbe toljuk, amíg a sajt megolvad.

A halfiléket sózzuk, megszórjuk fehér borssal. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával. Egy teflonserpenyőben felhevítjük az olajat. A filéket megforgatjuk a paprikás lisztben, majd a serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukat ropogósra sütjük.

Tálaláskor pár kanál rizottót a tányér közepére teszünk, rá két darab halfilé kerül, az egész tetejére pedig két gombát ültetünk.