Narancsos lazac spárgával és zöldfűszeres szósszal recept
Hozzávalók:
A lazachoz:
- 2 lazacfilé
- 4 dkg vaj
- 1 narancs
- só
- őrölt színes bors
- citromlé
Zöldfűszeres szószhoz:
- 3 dl zöldségalaplé
- 2 dl fehérbor
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 1/2 ek aprított snidling
- 1/2 ek aprított petrezselyemzöld
- 1/2 ek aprított kakukkfű
- 1 tk kukoricaliszt
- só
- szerecsendió
- őrölt fehér bors
Spárga hozzávalói:
- 1 cs spárga
- 1 ek vaj
- só
- őrölt fehér bors
Elkészítése:
A lazacfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és csepegtessük meg citromlével. Hagyjuk 30 percet állni, hogy az ízek átjárják.
A narancsot szeleteljük fel, majd vágjuk ketté mindegyik szeletet.
Készítsünk elő két nagyobb darab sütőpapírt, majd mindkettő közepét kenjük meg a vajjal. Ezután helyezzük rá a befűszerezett lazacszeletet, és helyezzük a tetejére a felszeletelt narancsot.
Ezután csomagoljuk be a papírba úgy, hogy teljesen legyen lezárva.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. A sütőből kivéve óvatosan nyissuk fel a csomagot, és tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni.
A hagymát vágjuk fel apróra, a zöldfűszereket aprítsuk fel.
Egy serpenyőbe öntsük bele a zöldségalaplét és a bort, majd tegyük bele az apróra vágott hagymát, és a felaprított zöldfűszereket. Ezután ízlés szerint szórjuk meg szerecsendióval, és őrölt fehér borssal. (ha szükséges akkor sózzuk is meg)
Addig főzzük még a folyadék fele elpárolog és kezd kicsit sűrűsödni.
Ekkor vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük, és egy szűrőn passzírozzuk át.
Ezután öntsük hozzá a kukoricaliszttel simára kevert főzőtejszínt, majd tegyük vissza a tűzre és állandó keverés mellett pár perc alatt sűrítsük be a szószt.
Közben a spárgát enyhén sós vízben főzzük puhára (roppanósra), majd szűrjük le.
Egy serpenyőbe hevítsünk fel egy evőkanál vajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett spárgát. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt fehér borssal, majd rázogassuk óvatosan össze.
Tálaláskor helyezzük a tányérra a lazacszeletet, majd helyezzük mellé a spárgát, és csorgassuk rá a zöldfűszeres szószt.