Narancsos lazac spárgával és zöldfűszeres szósszal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
A lazachoz:

  • 2 lazacfilé
  • 4 dkg vaj
  • 1 narancs
  • őrölt színes bors
  • citromlé

Zöldfűszeres szószhoz:

  • 3 dl zöldségalaplé
  • 2 dl fehérbor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1/2 ek aprított snidling
  • 1/2 ek aprított petrezselyemzöld
  • 1/2 ek aprított kakukkfű
  • 1 tk kukoricaliszt
  • szerecsendió
  • őrölt fehér bors

Spárga hozzávalói:

  • 1 cs spárga
  • 1 ek vaj
  • őrölt fehér bors

Elkészítése:

A lazacfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és csepegtessük meg citromlével. Hagyjuk 30 percet állni, hogy az ízek átjárják.

A narancsot szeleteljük fel, majd vágjuk ketté mindegyik szeletet.

Készítsünk elő két nagyobb darab sütőpapírt, majd mindkettő közepét kenjük meg a vajjal. Ezután helyezzük rá a befűszerezett lazacszeletet, és helyezzük a tetejére a felszeletelt narancsot.
Ezután csomagoljuk be a papírba úgy, hogy teljesen legyen lezárva.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. A sütőből kivéve óvatosan nyissuk fel a csomagot, és tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni.

A hagymát vágjuk fel apróra, a zöldfűszereket aprítsuk fel.

Egy serpenyőbe öntsük bele a zöldségalaplét és a bort, majd tegyük bele az apróra vágott hagymát, és a felaprított zöldfűszereket. Ezután ízlés szerint szórjuk meg szerecsendióval, és őrölt fehér borssal. (ha szükséges akkor sózzuk is meg)
Addig főzzük még a folyadék fele elpárolog és kezd kicsit sűrűsödni.

Ekkor vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük, és egy szűrőn passzírozzuk át.
Ezután öntsük hozzá a kukoricaliszttel simára kevert főzőtejszínt, majd tegyük vissza a tűzre és állandó keverés mellett pár perc alatt sűrítsük be a szószt.

Közben a spárgát enyhén sós vízben főzzük puhára (roppanósra), majd szűrjük le.
Egy serpenyőbe hevítsünk fel egy evőkanál vajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett spárgát. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt fehér borssal, majd rázogassuk óvatosan össze.

Tálaláskor helyezzük a tányérra a lazacszeletet, majd helyezzük mellé a spárgát, és csorgassuk rá a zöldfűszeres szószt.