Harcsaszelet citromos mártással és mazsolás rizzsel recept
Hozzávalók:
- 70 dkg harcsafilé
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt bors
- 5 dkg vaj
- 0,5 citrom leve
- 0,5 dl olívaolaj
Mazsolás rizshez:
- 1 bögre rizs
- 1 ek vaj
- 1 mk őrölt kurkuma
- 5 szem szegfűszeg
- 5 dkg mazsola
- ízlés szerint só
Citromos mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 3 dl tejszín
- 0,5 citrom leve
- 1 citrom héja
- 1 mk méz
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
Hal készítése:
A harcsafiléből 4 szeletet készítek, sózom, borsozom, és meglocsolom a citrom levével és az olívaolajjal. Fél órára hűtőbe teszem. Közben elkészítem a mazsolás rizst.
A fél óra leteltével kisütöm a halat. A vajat és a halon lévő olívaolajat együtt felforrósítom, és a harcsaszeletek mindkét felét megsütöm.
Mazsolás rizs készítése:
A rizst folyó víz alatt jól megmosom, szűrőben lecsurgatom. Vajat melegítek egy edényben, amit sütőbe is be lehet tenni. Beleteszem a kurkumát és a szegfűszeget, 2 percig pirítom.
Hozzáadom a rizst, a mazsolát, és pirítom még pár percig, majd 2 bögre forró vizet öntök rá. Felforralom, lefedem, és meleg sütőben párolom kb. 20 percig, amíg a rizs megpuhul.
Citromos mártás készítése:
A vajat megolvasztom, sózom, és felöntöm tejszínnel. Belereszelem a citrom héját, hozzáadom a fél citrom levét, a mézzel ízesítem, és kiforralom. A tojássárgáját habosra keverem, majd a mártást a tűzről leveszem, és kanalanként a tojássárgájához keverem. Amikor a mártás felét már átkanalaztam, és a tojás sárgájától kezd sűrűsödni, az egészet a lábosban lévő forró mártáshoz visszaöntöm, és jól elkeverem.
A harcsaszelet citromos mártással és mazsolás rizzsel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 11 g
Zsír: 13 g