Harcsaszelet citromos mártással és mazsolás rizzsel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 70 dkg harcsafilé
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 citrom leve
  • 0,5 dl olívaolaj

Mazsolás rizshez:

  • 1 bögre rizs
  • 1 ek vaj
  • 1 mk őrölt kurkuma
  • 5 szem szegfűszeg
  • 5 dkg mazsola
  • ízlés szerint só

Citromos mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tejszín
  • 0,5 citrom leve
  • 1 citrom héja
  • 1 mk méz
  • 3 tojássárgája

Elkészítése:

Hal készítése:

A harcsafiléből 4 szeletet készítek, sózom, borsozom, és meglocsolom a citrom levével és az olívaolajjal. Fél órára hűtőbe teszem. Közben elkészítem a mazsolás rizst.

A fél óra leteltével kisütöm a halat. A vajat és a halon lévő olívaolajat együtt felforrósítom, és a harcsaszeletek mindkét felét megsütöm.

Mazsolás rizs készítése:

A rizst folyó víz alatt jól megmosom, szűrőben lecsurgatom. Vajat melegítek egy edényben, amit sütőbe is be lehet tenni. Beleteszem a kurkumát és a szegfűszeget, 2 percig pirítom.

Hozzáadom a rizst, a mazsolát, és pirítom még pár percig, majd 2 bögre forró vizet öntök rá. Felforralom, lefedem, és meleg sütőben párolom kb. 20 percig, amíg a rizs megpuhul.

 

Citromos mártás készítése:

A vajat megolvasztom, sózom, és felöntöm tejszínnel. Belereszelem a citrom héját, hozzáadom a fél citrom levét, a mézzel ízesítem, és kiforralom. A tojássárgáját habosra keverem, majd a mártást a tűzről leveszem, és kanalanként a tojássárgájához keverem. Amikor a mártás felét már átkanalaztam, és a tojás sárgájától kezd sűrűsödni, az egészet a lábosban lévő forró mártáshoz visszaöntöm, és jól elkeverem.