Halpogácsa vajas burgonyával curry mártással recept
Hozzávalók:
Halpogácsához:
- 4-5 alaszkai tőkehal filé
- 2 újhagyma
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1,5 dl főzőtejszín
- 3 ek liszt
- apróra vágott petrezselyem
- tárkony
- snidling
- só
- bors
- 1/2 citrom leve
- sütéshez vaj és olaj
Körethez:
- 1 kg apró szemű burgonya
- só
- kapor
- vaj a sütéshez
Mártáshoz:
- 3-4 apróra vágott csemege uborka
- 2 dl majonéz
- 3 ek tejföl
- 1 ek dijoni mustár
- 1 tk curry
- aprított snidling
- tárkony
- kevés kapor
- 1 reszelt répa
- 1 ek citromlé
- só
- bors
Elkészítése:
Főzzük meg a burgonyákat egészben, enyhén sós vízben. Hagyjuk kihűlni.
A mártáshoz valókat keverjük össze és tegyük a hűtőbe.
A halat apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt újhagymát, a tojásokat, a tejszínt, fűszereket, citromlevet. Jól keverjük el és ezután adjuk hozzá a sót, borsot és a lisztet.
Nagyobb serpenyőben felmelegítünk egy kis vajat, majd hozzáadunk némi olajat is. Nem kell sok zsiradék. Amikor már kellőképpen felforrósodott, a halas keverékből a serpenyőbe kanálnyi halmokat tegyünk, melyeket néhány perc alatt mindkét oldalán átsütjük.
Miközben a hal sül, érdemes a burgonyát is elkészíteni. Egy másik serpenyőbe vajat melegítünk, ebbe tesszük az egész burgonyákat, melyeket néhány percig pirítunk, sózzuk, majd az aprított kaprot is hozzáadjuk. Tálaláskor a korábban már elkészített mártást kínáljuk.