Fekete Szakáll kedvence (Halas pite) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 80 dkg lazac
- fejenként 5-8 garnéla
- fejenként 0,5 marok zöldborsó
- fejenként 4-6 kagyló
Besamelmártás:
- 6 gerezd fokhagyma
- 30-50 g sózatlan vaj
- 25 g liszt
- 300 ml hideg tej (vagy felesben tejszínnel)
- 0,5 citrom leve
- 1 ek magos mustár
- só
- bors
- szerecsendió
Burgonyapüré:
- 50 dkg lisztes burgonya
- tej
- só
- 25 dkg vörös cheddar sajt
Elkészítése:
A lazacot enyhén sózzuk be és vágjuk apró kockára, vagy szeletekre.
Besamelmártás készítése:
A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lisztet és kissé megpirítjuk. Apránként felöntjük a tejjel és kevergetve csomómentesre, sűrűre főzzük. Hozzáadunk 0,5 citrom levét, 1 ek magos mustárt, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Burgonyapüré készítése:
A burgonyát sós vízben puhára főzzük, a levét leöntjük és krumplinyomóval összetörjük. Kevés tejjel kikeverjük (ne adjunk sokat hozzá, a püré legyen sűrű). Ha szükséges, még sózzuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és jól elkeverjük a burgonyával.
Összeállítás:
Egy jénai (vagy más hőálló) tál aljára teszünk a besamelmártásból egy vékony réteget. Erre ráhelyezzük a lazacot, megszórjuk zöldborsóval, és ráhalmozzuk a garnélát, valamint a kagylót is.
A tetejére ismét egy vékony réteg besamelmártást teszünk. A burgonyapürét szépen elrendezve rajta, befedjük végül az egészet.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
Tipp:
A burgonyapürének elég tömörnek és simának kell lennie. Ha nem tömör és sűrű, a formázott burgonya a pite tetején szétfolyik és nem sül ropogósra.
Bármilyen tengeri hal, kagyló, rák, elkészíthető így.