Újhagymás spárgapüré grillezett füstölt sonkával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 szelet füstölt főtt sonka (kötözött is lehet)
A spárgapüréhez:
- 250 g fehér spárga
- 1 csomag újhagyma
- frissen őrölt só
- bors
- 3 merőkanál alaplé (csont, hús, zöldség)
- 1 pohár natúr joghurt (150 g)
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 kk citromlé
- kevés olívaolaj (vagy napraforgó)
Elkészítése:
Az ujjnyi vastag sonkaszeleteket serpenyőben, vagy grillrácson, esetleg sütőben rövid ideig mindkét oldalán átsütjük fűszerezés nélkül.
A spárgákat meghámozzuk, sós, forró vízben kevés ideig megfőzzük. Az újhagymát felkarikázzuk úgy, hogy a zöldjéből is jusson hozzá bőségesen. Kevés olívaolajon, serpenyőben enyhén megpirítjuk a középen kettévágott spárgák sípos részét (fontos, hogy enyhén karamellizálódjon körös-körül), majd kivesszük a serpenyőből.
Ugyanabban a serpenyőben kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott újhagymát is. Hozzáadjuk a spárgák azon részeit, amiket nem pirítottunk, darabokra vágva. Együtt dinszteljük, majd felöntjük 3 merőkanál alaplével, és kevés citromlét öntünk hozzá.
Hozzátesszük a karamellizált spárgasípokat is. Addig főzzük, míg az alaplé mennyisége a felére csökken. Közben sózzuk, borsozzuk. Az így létrejött keveréket botmixerrel jól átdolgozzuk.Végül a joghurtban elkeverünk egy kanál keményítőt, és a püréhez keverve az egészet felforraljuk. Laza krumplipüré állagú krémet kell kapnunk, ezzel tálaljuk a grillezett sonkát.
Tipp:
A krém selymes, az újhagyma és a joghurt miatt pikáns, a rövid pirítás miatt komplex íze van, kitűnő harmóniában van a sült sonka füstös, sós ízével.