Újhagymás spárgapüré grillezett füstölt sonkával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Újhagymás spárgapüré grillezett füstölt sonkával

Hozzávalók:

  • 2 szelet füstölt főtt sonka (kötözött is lehet)

A spárgapüréhez:

  • 250 g fehér spárga
  • 1 csomag újhagyma
  • frissen őrölt só
  • bors
  • 3 merőkanál alaplé (csont, hús, zöldség)
  • 1 pohár natúr joghurt (150 g)
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 kk citromlé
  • kevés olívaolaj (vagy napraforgó)

Elkészítése:

Az ujjnyi vastag sonkaszeleteket serpenyőben, vagy grillrácson, esetleg sütőben rövid ideig mindkét oldalán átsütjük fűszerezés nélkül.

A spárgákat meghámozzuk, sós, forró vízben kevés ideig megfőzzük. Az újhagymát felkarikázzuk úgy, hogy a zöldjéből is jusson hozzá bőségesen. Kevés olívaolajon, serpenyőben enyhén megpirítjuk a középen kettévágott spárgák sípos részét (fontos, hogy enyhén karamellizálódjon körös-körül), majd kivesszük a serpenyőből.

Ugyanabban a serpenyőben kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott újhagymát is. Hozzáadjuk a spárgák azon részeit, amiket nem pirítottunk, darabokra vágva. Együtt dinszteljük, majd felöntjük 3 merőkanál alaplével, és kevés citromlét öntünk hozzá.

Hozzátesszük a karamellizált spárgasípokat is. Addig főzzük, míg az alaplé mennyisége a felére csökken. Közben sózzuk, borsozzuk. Az így létrejött keveréket botmixerrel jól átdolgozzuk.Végül a joghurtban elkeverünk egy kanál keményítőt, és a püréhez keverve az egészet felforraljuk. Laza krumplipüré állagú krémet kell kapnunk, ezzel tálaljuk a grillezett sonkát.

Tipp:

A krém selymes, az újhagyma és a joghurt miatt pikáns, a rövid pirítás miatt komplex íze van, kitűnő harmóniában van a sült sonka füstös, sós ízével.