Tótlepény recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 fej közepes káposzta
- só
- bors
- őrölt kömény ízlés szerint
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- liszt (amennyit felvesz)
- olaj a sütéshez
Mártogatóshoz:
- 1 nagy doboz tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só (ízlés szerint)
Elkészítése:
A káposztát apróra reszelem, besózom, majd hozzáadom a borsot és a köményt. Állni hagyom, míg levet ereszt (kb 15-20 perc).
A levét kinyomkodom, hozzáadom a tojásokat, és összedolgozom annyi liszttel, hogy nyújtható tésztát kapjak, amely már nem ragad. Nem kell túl keményre a tésztát, elég annyira, hogy ki tudjam nyújtani.
Miután kinyújtottam, derelye szaggatóval felvágom először hosszában kb. 3 cm-es csíkokra, majd keresztben is megismétlem kb. 8 cm-ként.
Egy serpenyőben bő olajat hevítek, majd a káposztás szeletkéket aranybarnára sütöm mindkét oldalán.
Bekeverem a tejfölt a sóval és a fokhagymával, s miután kisültek a káposztás szeletkék, ebbe mártogatva fogyasztom! Tejföl nélkül, akár köretként is megállja a helyét. De baráti csevejhez is remek étel.
Az elkészített mennyiség nagyban függ a káposzta méretétől! Kisebb káposztánál elég 1 tojás is, nagyobbnál értelemszerűen emeljük a mennyiségeket.
Tipp:
Családom, ismerőseim nagyon szeretik. Fehérvárcsurgón ettem ilyet először. (Ha jól tudom, 2008-ban a “Rutya” Fesztiválon nagy sikert aratott ez a recept – valamiért még sem terjedt el nagyon).
Én annyit módosítottam az eredeti recepten, hogy kinyújtom a tésztát és felszeletelem, hogy kényelmesen lehessen mártogatni. Gyakorlatilag olyasmi, mint a lapcsánka, csak káposztából.
Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon finom! Ajánlom mindenkinek, akár vendégvárónak is, vagy egyszerű vacsorának. Nekem eddig mindig nagy sikerem volt vele.
A tótlepény kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 26 g
Zsír: 4 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »