Töpörtyűs tál recept
Hozzávalók:
- 1 kg libaháj
- 6 csirkemáj
- 3-4 fej lilahagyma
Elkészítése:
Felkockázzuk a hájat és odarakjuk egy olyan lábasba, amelyiknek fedele is van. Aláöntünk egy kávés csészényi vizet és lefedve, többszöri kevergetéssel szép piros sütjük a töpörtyűt.
Szűrő lapáttal tányérra szedjük és még melegen megsózzuk. A kisült zsírt fém teaszűrőn egy tálkába átszűrjük úgy, hogy kb 1 ujjnyi maradjon a lábasba. Erre azért van szükség, hogy a későbbi felhasználásra elrakott zsír szép tiszta maradjon.
A megtisztított májakat egészben beletesszük a zsírba, megszórjuk kevés törött borssal és közepes lángon 3-4 percig sütjük. Utána két villa között megfordítjuk ezt az oldalát is megborsozzuk és 3-4 percig sütjük. Kiszedjük és ízlés szerint megsózzuk.
Most már csak annyi dolgunk van, hogy néhány lilahagymát és friss, ropogós kenyeret felszeleteljük és jó étvággyal megegyük. A máj sütése után visszamaradt zsír nagyon jó tunkoláshoz.
A tiszta, átszűrt zsírt kihűtjük és lefedve a hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy.
Tipp:
Ennél egyszerűbb, gyorsabb és finomabb ebédet, vacsorát nem igen lehet összedobni.
Én nagyon szeretek libazsírral főzni, mert egészségesebb mint az olaj, vagy a disznózsír és nagyon finom ízt kölcsönöz az ételeknek.