Sütőben sült fűszeres burgonya, diókrémes mártogatóssal és tavaszi salátával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A fűszeres burgonyához:
- 8 db közepes burgonya
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 ek a kedvenc fűszerkeverékünkből (nálam Görög BBQ keverék)
- tengeri só
- 1 kk őrölt édes nemes fűszerpaprika
- 1 tk fokhagyma por
- 3 ek olíva olaj
A diókrémes mártogatóshoz:
- 2,5 dl 20 %-os tejföl
- 1 tk Donum Terrae Diókrém
- 1 kk só
- frissen őrölt bors
- 1 kk mustár
- 1 kk méz
A tavaszi salátához:
- 1 nagyobb csomag Rukkola saláta
- Feta sajt kockára vágva
- eper (ízlés szerinti mennyiségben)
- Balzsamecetes olíva olaj az öntet
Sztori:
Tegnap esti vacsoránk elkészítését, meleg szívvel ajánlanám az ízlelőbimbók beindítására mindenkinek. Húsmentes menü, de akár kiegészülhet egy roston sült natúr hússal is a repertoár.
Tavasszal “kinyílik a világ” a tányérunkon, frissen, helyi termelőktől beszerzett termékekkel vagyunk elhalmozva. Csupa szín-íz-vitamin dömping a téli időszakban kiéhezett szervezetnek :D
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd egy mélyebb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A burgonyákat héjastól alaposan megmossuk, majd nyolc gerezdre vágjuk. Egy nagy tálba tesszük és meglocsoljuk olíva olajjal. A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük, majd a burgonya gerezdekre szórjuk és alaposan összerázzuk.
Beleöntjük a sütőpapíros tepsibe és 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. Amíg sül a burgonya lesz időnk elkészíteni a szószt és a salátát.
A szósz elkészítése:
A tejfölben elkeverjük a diókrémet és a fűszereket, majd darált dióval díszítjük és felhasználásig a hűtőben tároljuk.
A saláta elkészítése:
A rukkolát alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük és tálba rendezve feta sajttal és eperrel gazdagítjuk. Ízfokozónak Modena-i balzsamecetes olajat használtam, de bármilyen szívünkhöz közel álló salátaöntet megfelel. Akár a diós dip is jó választás lehet rácsorgatva.