Paraszttokány – hagymatokány recept
Hozzávalók:
- 1 nagy fej hagyma
- kb. 10 dkg szalonna
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb. 0,5 dl száraz fehérbor
- 2 szelet kenyér
- 2 ek tejföl
- kevés zsír a kenyér pirításához
- só
- ízlés szerint csípős paprika
- petrezselyem, vagy más zöld fűszer (én snidlinget tettem hozzá)
Elkészítése:
A szalonnát vékony csíkokra szeltem, a hagymát megtisztítottam, majd félkarikákra vágtam. A kenyérszeleteknek a héját levágtam, majd azt is felcsíkoztam.
Kevés zsíron enyhén megpirítottam a csíkokra vágott kenyeret, majd félretettem. A tojásokat enyhén felvertem, kicsit megsóztam, elkevertem szárított, aprított snidlinggel, majd 1 cm vastag összehajtott lepényt sütöttem belőle. Ezt is felcsíkoztam.
Ugyanabban a serpenyőben üvegesre pirítottam a szalonnacsíkokat, majd hozzáadtam a hagymát is. Megsóztam, és rövid ideig együtt sütöttem. Egy löttyintés fehérbort öntöttem hozzá, és amikor az alkohol elpárolgott belőle, a serpenyőbe került a felcsíkozott tojáslepény, majd a pirított kenyércsíkok is. Összeforgattam, megvártam, hogy a kenyér felszívja a kevés keletkezett szaftot, és tálaltam. Nagyon picit meghintettem őrölt pirospaprikával, és 2 nagy kanál tejföllel elkeverve ettem meg.
A paraszttokány – hagymatokány kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 15 g
Zsír: 22 g