Paraszttokány – hagymatokány

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
25 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma
  • kb. 10 dkg szalonna
  • 2 tojás
  • kb. 0,5 dl száraz fehérbor
  • 2 szelet kenyér
  • 2 ek tejföl
  • kevés zsír a kenyér pirításához
  • ízlés szerint csípős paprika
  • petrezselyem, vagy más zöld fűszer (én snidlinget tettem hozzá)

Elkészítése:

A szalonnát vékony csíkokra szeltem, a hagymát megtisztítottam, majd félkarikákra vágtam. A kenyérszeleteknek a héját levágtam, majd azt is felcsíkoztam.

Kevés zsíron enyhén megpirítottam a csíkokra vágott kenyeret, majd félretettem. A tojásokat enyhén felvertem, kicsit megsóztam, elkevertem szárított, aprított snidlinggel, majd 1 cm vastag összehajtott lepényt sütöttem belőle. Ezt is felcsíkoztam.

Ugyanabban a serpenyőben üvegesre pirítottam a szalonnacsíkokat, majd hozzáadtam a hagymát is. Megsóztam, és rövid ideig együtt sütöttem. Egy löttyintés fehérbort öntöttem hozzá, és amikor az alkohol elpárolgott belőle, a serpenyőbe került a felcsíkozott tojáslepény, majd a pirított kenyércsíkok is. Összeforgattam, megvártam, hogy a kenyér felszívja a kevés keletkezett szaftot, és tálaltam. Nagyon picit meghintettem őrölt pirospaprikával, és 2 nagy kanál tejföllel elkeverve ettem meg.