Olaszos, csőben sült brokkoli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 brokkoli (500 gramm)
- 1,5 dl 12%-os tejföl
- 1,5 dl joghurt
- 5-6 dkg trappista és parmezán sajt keveréke
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek zabpehely
- 1 tk olívaolaj
- só ízlés szerint
- 1 csipetnyi szódabikarbóna
- 4-5 szárított paradicsom
- 2 csipet zsemlemorzsa
- 3-4 levél bazsalikom
Elkészítése:
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és forrásban levő sós vízben 2-3 percig előfőzzük. A főzővízbe teszünk egy csipetnyi szódabikarbónát, hogy megőrizze a brokkoli a szép zöld színét.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tojást feltörjük, egy keverőtálba rakjuk, majd habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt, a joghurtot, a sajt felét és a zabpelyhet (egy mozsárban kicsit megtördeltem). Adunk hozzá ízlés szerint sót (kb. 2 csipetnyit) és jól elkeverjük.
A sütőformát kiolajazzuk és megszórjuk a zsemlemorzsával.
Leszűrjük a brokkolit. A főzőléből kb. 2 evőkanálnyit tegyünk a tejfölös masszába.
Belerendezzük a brokkolirózsát a kerámia tepsibe, majd nyakon öntjük a masszával. A tetejére helyezzük a szárított paradicsomot, meghintjük a megmaradt reszelt sajttal, ráteszünk 3-4 levél bazsalikomot és betesszük a sütőbe.
180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük (alsó-felső sütés).
Amikor kínáljuk, lehet díszíteni paradicsommal, mozzarella golyóval, bazsalikom levéllel.
Tipp:
Készíthető karfiollal is.