Olaszos, csőben sült brokkoli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 brokkoli (500 gramm)
  • 1,5 dl 12%-os tejföl
  • 1,5 dl joghurt
  • 5-6 dkg trappista és parmezán sajt keveréke
  • 2 tojás
  • 2 ek zabpehely
  • 1 tk olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • 1 csipetnyi szódabikarbóna
  • 4-5 szárított paradicsom
  • 2 csipet zsemlemorzsa
  • 3-4 levél bazsalikom

Elkészítése:

A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és forrásban levő sós vízben 2-3 percig előfőzzük. A főzővízbe teszünk egy csipetnyi szódabikarbónát, hogy megőrizze a brokkoli a szép zöld színét.

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tojást feltörjük, egy keverőtálba rakjuk, majd habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt, a joghurtot, a sajt felét és a zabpelyhet (egy mozsárban kicsit megtördeltem). Adunk hozzá ízlés szerint sót (kb. 2 csipetnyit) és jól elkeverjük.

A sütőformát kiolajazzuk és megszórjuk a zsemlemorzsával.

Leszűrjük a brokkolit. A főzőléből kb. 2 evőkanálnyit tegyünk a tejfölös masszába.

Belerendezzük a brokkolirózsát a kerámia tepsibe, majd nyakon öntjük a masszával. A tetejére helyezzük a szárított paradicsomot, meghintjük a megmaradt reszelt sajttal, ráteszünk 3-4 levél bazsalikomot és betesszük a sütőbe.

180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük (alsó-felső sütés).

Amikor kínáljuk, lehet díszíteni paradicsommal, mozzarella golyóval, bazsalikom levéllel.

Tipp:

Készíthető karfiollal is.