Harcsafalatkák tejszínes gombamártással recept
Hozzávalók:
- 1 szelet harcsafilé
- 1 evőkanál zabliszt
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- só, színes bors
- 2 póréhagyma szár
- 2 szelet citrom
- 2 evőkanál olaj
- 1,5 dl tej
A gombamártáshoz:
- 200 gramm apró csiperke
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál olíva olaj+1 diónyi vaj
- 1 csapott evőkanál görög joghurt
- 1 dl tejszín
- 1 teáskanál zabliszt
- késhegynyi pirospaprika
- só, bors
Elkészítése:
A halat felszeleteljük 1,5 ujjnyi szeletekre és egy kis tálba tesszük. Ráöntjük a tejet és kb egy órán át hűtőben tároljuk.
Lemossuk a tejet a halról, papírtörlővel szárazra töröljük és sózzuk, borsozzuk.
Egy kis tapadásmentes serpenyőbe olajat teszünk, erre rátesszük a felaprított zöld póréhagymát, citromot. A halat beleforgatjuk a paprikával összekevert zablisztbe és beletesszük a serpenyőbe. Addig sütjük míg szép színt kap, oldalanként kb 3 percig. Mikor megfordítjuk kb 2 perc után, egy kicsit lefedjük a serpenyőt. Vigyázunk közben, hogy a hagymaszár és a citrom megégjen, ezért kiszedjük egy tányérra, majd erre tesszük a megsült halat.
Elkészítjük a mártást közben. Most a lisztet rászórtam, nem készítettem külön habarást. Szintén tapadásmentes edényt használunk. A gombákat kicsit megmossuk, szárazra töröljük és átlósan felszeleteljük.
A serpenyőbe olajat, vajat teszünk erre a gombákat, melyet kicsit megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Meghintjük kevés zabliszttel és megszórjuk leheletnyi paprikával. Jól összekeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, a tejszínt és hígítjuk zöldségalaplével. Meghintjük gazdagon petrezselyemmel és összeforraljuk . Ha nagyon sűrű lenne, akkor hígítjuk vízzel.
Most főtt krumplival kínáltam, de lehet gerslivel, tésztával vagy rizzsel.
Tipp:
Nagyon finom harcsát kaptunk, már készült belőle rántott harcsafilé, de most egy kicsit egészségesebb változatot hozok.:-) Így ebben az összeállításban először került terítékre, de nem utoljára, ezért gyorsan le is jegyzem:-). A tejszínes gomba a rántott harcsafilével is finom, de annak a receptjét már tudjátok:-).
Szeretném egy kicsit népszerűsíteni a halat, mert mi magyarok keveset eszünk belőle.