Tökfőzelék, kovászos uborkalével recept
Hozzávalók:
- 500 g gyalult tök
- 2 dl kovászos uborka lé
- 1 kis fej hagyma apróra vágva
- 1 kis csokor kapor
- kevés só, és őrölt bors
- ízlés szerint cukor
- 1 kanál libazsír
- 200 g főzőtejszín
- 1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz
Elkészítése:
Főzelékem, annyiban tér el a hagyományostól, hogy a gyalult tököt a kovászos uborka levében főzöm. Lehet más savanyúság lével is csinálni, de akár hordós káposztáéval is. Amellett, hogy pikáns íze lesz, nem kell hozzá ecetet adni, mert a főzelék savanykásságát a savanyú lé biztosítja. Ezen kívül megakadályozza, hogy a tök könnyen szétfőjön.
A hagymát libazsíron megdinszteljük, majd hozzáadva a legyalult, lecsorgatott tököt (lehet fagyasztott is) felöntjük a kovászos lével, majd annyi vízzel, hogy ellepje.
Sózzuk, borsozzuk, kicsit cukrozzuk, majd megkóstoljuk. Felforralva, a tök megpuhulásáig főzzük vigyázva arra, hogy szét ne főjön.
A főzőtejszínből, kevés lisztből habarást készítünk, azt kevés lével hígítjuk, amit a fazékból veszünk ki, csomómentesre keverjük, és visszaöntjük a fazékba. Most adjuk hozzá az apróra vágott kaprot.
Újra felforraljuk, és a kiválasztott feltéttel, de akár anélkül is tálalhatjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »

