Tökfőzelék, kovászos uborkalével recept

Hozzávalók:
- 500 g gyalult tök
- 2 dl kovászos uborka lé
- 1 kis fej hagyma apróra vágva
- 1 kis csokor kapor
- kevés só, és őrölt bors
- ízlés szerint cukor
- 1 kanál libazsír
- 200 g főzőtejszín
- 1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz
Elkészítése:
Főzelékem, annyiban tér el a hagyományostól, hogy a gyalult tököt a kovászos uborka levében főzöm. Lehet más savanyúság lével is csinálni, de akár hordós káposztáéval is. Amellett, hogy pikáns íze lesz, nem kell hozzá ecetet adni, mert a főzelék savanykásságát a savanyú lé biztosítja. Ezen kívül megakadályozza, hogy a tök könnyen szétfőjön.
A hagymát libazsíron megdinszteljük, majd hozzáadva a legyalult, lecsorgatott tököt (lehet fagyasztott is) felöntjük a kovászos lével, majd annyi vízzel, hogy ellepje.
Sózzuk, borsozzuk, kicsit cukrozzuk, majd megkóstoljuk. Felforralva, a tök megpuhulásáig főzzük vigyázva arra, hogy szét ne főjön.
A főzőtejszínből, kevés lisztből habarást készítünk, azt kevés lével hígítjuk, amit a fazékból veszünk ki, csomómentesre keverjük, és visszaöntjük a fazékba. Most adjuk hozzá az apróra vágott kaprot.
Újra felforraljuk, és a kiválasztott feltéttel, de akár anélkül is tálalhatjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »
10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »