Tavaszi zöldborsófőzelék currys húsgolyókkal recept

Hozzávalók:
Főzelék:
- 1 ek vaj
- 3 ek olívaolaj
- 4-5 szál újhagyma, vékonyra karikázva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 80 dkg zöldborsó
- 5 dl alaplé
- 1 dl főzőtejszín vagy 1 kispoharas tejföl
- 2-3 ek kukoricakeményítő
- frissen őrölt fehér bors
- só
Húsgolyó:
- 0,5 kg darált hús
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra pirítva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 tk currypor
- 1 ek pirospaprika (én csípőset használok)
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld, finomra aprítva
- só, frissen őrölt fehér bors
- 4-5 ek szezámmag vagy durvára darált kukoricadara
Elkészítése:
A vajat közepes lángon felolvasztom, hozzákeverem az olajat. Ráborítom a felszeletelt újhagymát, finoman megsózom és 2-3 percig fonnyasztom, majd ráreszelem a fokhagymát és pár másodpercig ezzel is kevergetem. Hozzáadom a zöldborsót, picit párolom, majd ráöntöm a húslevest és fedő alatt 10-15 percig főzöm.
Én úgy szeretem ha nincs szétfőve és még érződik a friss zsenge zöldborsó íze, ezért nem főzöm tovább. A keményítőt kikeverem a főzőtejszínnel vagy tejföllel és behabarom vele a főzeléket. Mielőtt tálalom még meg szoktam kóstolni és ha szükséges, sózom, borsozom.
A golyók elkészítéséhez először is bekapcsolom a sütőt, hogy mire összekeverem az alapanyagokat, előmelegedjen 180-190 fokra.
Pici olajon megpirítom a szalonnát, majd hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát és megfonnyasztom, ha ez kész, lehúzom a tűről és hozzáadom a reszelt fokhagymát, fűszerezem a curryvel, a paprikával, a sóval és a borssal, majd összekeverem egy tálban a darált hússal és a petrezselyem zölddel.
Diónyi nagyságú golyókat formázok belőle és meghempergetem szezámmagban vagy kukorica darában és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 15-20 perc alatt készre sütöm, úgy hogy félidőben megforgatom őket! Én úgy szoktam készíteni, hogy felét hempergetem, felét nem, szerintem így mutatósabb.
Jó étvágyat!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »