Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tavaszi zöldborsófőzelék currys húsgolyókkal recept

Tavaszi zöldborsófőzelék currys húsgolyókkal
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Főzelék:

    • 1 ek vaj
    • 3 ek olívaolaj
    • 4-5 szál újhagyma, vékonyra karikázva
    • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
    • 80 dkg zöldborsó
    • 5 dl alaplé
    • 1 dl főzőtejszín vagy 1 kispoharas tejföl
    • 2-3 ek kukoricakeményítő
    • frissen őrölt fehér bors

    Húsgolyó:

    • 0,5 kg darált hús
    • 10 dkg kolozsvári szalonna
    • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra pirítva
    • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
    • 1 tk currypor
    • 1 ek pirospaprika (én csípőset használok)
    • 1 nagy csokor petrezselyemzöld, finomra aprítva
    • só, frissen őrölt fehér bors
    • 4-5 ek szezámmag vagy durvára darált kukoricadara

    Elkészítése:

    A vajat közepes lángon felolvasztom, hozzákeverem az olajat. Ráborítom a felszeletelt újhagymát, finoman megsózom és 2-3 percig fonnyasztom, majd ráreszelem a fokhagymát és pár másodpercig ezzel is kevergetem. Hozzáadom a zöldborsót, picit párolom, majd ráöntöm a húslevest és fedő alatt 10-15 percig főzöm.

    Én úgy szeretem ha nincs szétfőve és még érződik a friss zsenge zöldborsó íze, ezért nem főzöm tovább. A keményítőt kikeverem a főzőtejszínnel vagy tejföllel és behabarom vele a főzeléket. Mielőtt tálalom még meg szoktam kóstolni és ha szükséges, sózom, borsozom.

    A golyók elkészítéséhez először is bekapcsolom a sütőt, hogy mire összekeverem az alapanyagokat, előmelegedjen 180-190 fokra.

    Pici olajon megpirítom a szalonnát, majd hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát és megfonnyasztom, ha ez kész, lehúzom a tűről és hozzáadom a reszelt fokhagymát, fűszerezem a curryvel, a paprikával, a sóval és a borssal, majd összekeverem egy tálban a darált hússal és a petrezselyem zölddel.

    Diónyi nagyságú golyókat formázok belőle és meghempergetem szezámmagban vagy kukorica darában és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 15-20 perc alatt készre sütöm, úgy hogy félidőben megforgatom őket! Én úgy szoktam készíteni, hogy felét hempergetem, felét nem, szerintem így mutatósabb.

    Jó étvágyat!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá