Tavaszi zöldborsófőzelék currys húsgolyókkal recept

Hozzávalók:
Főzelék:
- 1 ek vaj
- 3 ek olívaolaj
- 4-5 szál újhagyma, vékonyra karikázva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 80 dkg zöldborsó
- 5 dl alaplé
- 1 dl főzőtejszín vagy 1 kispoharas tejföl
- 2-3 ek kukoricakeményítő
- frissen őrölt fehér bors
- só
Húsgolyó:
- 0,5 kg darált hús
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra pirítva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 tk currypor
- 1 ek pirospaprika (én csípőset használok)
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld, finomra aprítva
- só, frissen őrölt fehér bors
- 4-5 ek szezámmag vagy durvára darált kukoricadara
Elkészítése:
A vajat közepes lángon felolvasztom, hozzákeverem az olajat. Ráborítom a felszeletelt újhagymát, finoman megsózom és 2-3 percig fonnyasztom, majd ráreszelem a fokhagymát és pár másodpercig ezzel is kevergetem. Hozzáadom a zöldborsót, picit párolom, majd ráöntöm a húslevest és fedő alatt 10-15 percig főzöm.
Én úgy szeretem ha nincs szétfőve és még érződik a friss zsenge zöldborsó íze, ezért nem főzöm tovább. A keményítőt kikeverem a főzőtejszínnel vagy tejföllel és behabarom vele a főzeléket. Mielőtt tálalom még meg szoktam kóstolni és ha szükséges, sózom, borsozom.
A golyók elkészítéséhez először is bekapcsolom a sütőt, hogy mire összekeverem az alapanyagokat, előmelegedjen 180-190 fokra.
Pici olajon megpirítom a szalonnát, majd hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát és megfonnyasztom, ha ez kész, lehúzom a tűről és hozzáadom a reszelt fokhagymát, fűszerezem a curryvel, a paprikával, a sóval és a borssal, majd összekeverem egy tálban a darált hússal és a petrezselyem zölddel.
Diónyi nagyságú golyókat formázok belőle és meghempergetem szezámmagban vagy kukorica darában és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 15-20 perc alatt készre sütöm, úgy hogy félidőben megforgatom őket! Én úgy szoktam készíteni, hogy felét hempergetem, felét nem, szerintem így mutatósabb.
Jó étvágyat!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »