Tavaszi zöldborsófőzelék currys húsgolyókkal recept
Hozzávalók:
Főzelék:
- 1 ek vaj
- 3 ek olívaolaj
- 4-5 szál újhagyma, vékonyra karikázva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 80 dkg zöldborsó
- 5 dl alaplé
- 1 dl főzőtejszín vagy 1 kispoharas tejföl
- 2-3 ek kukoricakeményítő
- frissen őrölt fehér bors
- só
Húsgolyó:
- 0,5 kg darált hús
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra pirítva
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 tk currypor
- 1 ek pirospaprika (én csípőset használok)
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld, finomra aprítva
- só, frissen őrölt fehér bors
- 4-5 ek szezámmag vagy durvára darált kukoricadara
Elkészítése:
A vajat közepes lángon felolvasztom, hozzákeverem az olajat. Ráborítom a felszeletelt újhagymát, finoman megsózom és 2-3 percig fonnyasztom, majd ráreszelem a fokhagymát és pár másodpercig ezzel is kevergetem. Hozzáadom a zöldborsót, picit párolom, majd ráöntöm a húslevest és fedő alatt 10-15 percig főzöm.
Én úgy szeretem ha nincs szétfőve és még érződik a friss zsenge zöldborsó íze, ezért nem főzöm tovább. A keményítőt kikeverem a főzőtejszínnel vagy tejföllel és behabarom vele a főzeléket. Mielőtt tálalom még meg szoktam kóstolni és ha szükséges, sózom, borsozom.
A golyók elkészítéséhez először is bekapcsolom a sütőt, hogy mire összekeverem az alapanyagokat, előmelegedjen 180-190 fokra.
Pici olajon megpirítom a szalonnát, majd hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát és megfonnyasztom, ha ez kész, lehúzom a tűről és hozzáadom a reszelt fokhagymát, fűszerezem a curryvel, a paprikával, a sóval és a borssal, majd összekeverem egy tálban a darált hússal és a petrezselyem zölddel.
Diónyi nagyságú golyókat formázok belőle és meghempergetem szezámmagban vagy kukorica darában és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 15-20 perc alatt készre sütöm, úgy hogy félidőben megforgatom őket! Én úgy szoktam készíteni, hogy felét hempergetem, felét nem, szerintem így mutatósabb.
Jó étvágyat!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »


