Tavaszi zöldborsófőzelék currys húsgolyókkal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tavaszi zöldborsófőzelék currys húsgolyókkal

Hozzávalók:
Főzelék:

  • 1 ek vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 4-5 szál újhagyma, vékonyra karikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 80 dkg zöldborsó
  • 5 dl alaplé
  • 1 dl főzőtejszín vagy 1 kispoharas tejföl
  • 2-3 ek kukoricakeményítő
  • frissen őrölt fehér bors

Húsgolyó:

  • 0,5 kg darált hús
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra pirítva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 tk currypor
  • 1 ek pirospaprika (én csípőset használok)
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld, finomra aprítva
  • só, frissen őrölt fehér bors
  • 4-5 ek szezámmag vagy durvára darált kukoricadara

Elkészítése:

A vajat közepes lángon felolvasztom, hozzákeverem az olajat. Ráborítom a felszeletelt újhagymát, finoman megsózom és 2-3 percig fonnyasztom, majd ráreszelem a fokhagymát és pár másodpercig ezzel is kevergetem. Hozzáadom a zöldborsót, picit párolom, majd ráöntöm a húslevest és fedő alatt 10-15 percig főzöm.

Én úgy szeretem ha nincs szétfőve és még érződik a friss zsenge zöldborsó íze, ezért nem főzöm tovább. A keményítőt kikeverem a főzőtejszínnel vagy tejföllel és behabarom vele a főzeléket. Mielőtt tálalom még meg szoktam kóstolni és ha szükséges, sózom, borsozom.

A golyók elkészítéséhez először is bekapcsolom a sütőt, hogy mire összekeverem az alapanyagokat, előmelegedjen 180-190 fokra.

Pici olajon megpirítom a szalonnát, majd hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát és megfonnyasztom, ha ez kész, lehúzom a tűről és hozzáadom a reszelt fokhagymát, fűszerezem a curryvel, a paprikával, a sóval és a borssal, majd összekeverem egy tálban a darált hússal és a petrezselyem zölddel.

Diónyi nagyságú golyókat formázok belőle és meghempergetem szezámmagban vagy kukorica darában és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 15-20 perc alatt készre sütöm, úgy hogy félidőben megforgatom őket! Én úgy szoktam készíteni, hogy felét hempergetem, felét nem, szerintem így mutatósabb.

Jó étvágyat!