Sós piskóta sonka- és tojáskrémmel recept

Hozzávalók:
Sós piskóta:
- 4 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk só
- 4 ek tej
- 1 mk őrölt fehér bors
Tojáskrém:
- 5 nagyobb főtt
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 lila hagyma
- 1-2 ek tejföl
- 1 tk dijoni mustár
- 2 ek zsemlemorzsa
- só
- őrölt fehér bors
Sonkakrém:
- 30 dkg sonka
- 6 dkg vaj
- 1 lila hagyma
- 2-3 tk dijoni mustár
- 2-3 ek tejföl
- só
- őrölt fehér bors
Bevonó krém:
- 15 dkg mascarpone
- 2 dl sűrű tejföl
- só
Elkészítése:
Sós piskóta készítése:
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá.
A tojássárgáját a sóval, a borssal és a tejjel keverjük jó habosra. A liszthez adjuk hozzá a sütőport, majd szitáljuk bele a tojássárgás keverékbe. Keverjük simára, majd több részletben adjuk hozzá a kemény tojáshabot és óvatosan forgassuk bele.
Egy kb. 35 x 33 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőbe téve 10-15 perc alatt süssük készre, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt piskótát vágjuk 3 lapra.
Tojáskrém készítése:
A főtt tojásokat és a lila hagymát daraboljuk fel és turmixoljuk össze. Keverjük ki mustárral, tejföllel, sóval és borssal. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát és keverjük krémesre.
Sonkakrém készítése:
A sonkát és a lila hagymát daraboljuk fel és turmixoljuk össze. Keverjük ki mustárral, 2 ek tejföllel, sóval és borssal. A többi tejfölt csak akkor adjuk hozzá, ha szükséges. Krémes állagú legyen, ne legyen túl híg.
Bevonó krém készítése:
A tejfölt tegyük egy szűrőbe és pár órát hagyjuk lecsepegni. Így a fennmaradó rész jó sűrű, krémes lesz. Ezt a sűrű tejfölt keverjük el sóval és a mascarponével.
Összeállítás:
Az egyik piskótalapot megkenjük tojáskrémmel. Ráhelyezzük a második lapot és óvatosan kissé lenyomkodjuk. Megkenjük a sonkakrémmel, rátesszük a harmadik lapot és ezt is kissé lenyomkodjuk.
A megtöltött piskótát kenjük körbe a bevonó krémmel. Hűtőben pihentessük néhány órát, hogy kellően összeálljon és szépen szeletelhessük.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, majd úgy kínáljuk.
Tipp:
Érdemes előző nap elkészíteni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors vacsorák a suli után – 8 recept alig 1 óra alatt
Ha suli után gyors vacsorára vágyunk, ezek a receptek a legjobb választások
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.09.01 Hétfő
Szeptember 1-je mindig különleges nap: kezdődik az iskola, újra beindul a h
Tovább olvasom »
10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »