Sós piskóta sonka- és tojáskrémmel recept
Hozzávalók:
Sós piskóta:
- 4 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 10 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk só
- 4 ek tej
- 1 mk őrölt fehér bors
Tojáskrém:
- 5 nagyobb főtt
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 lila hagyma
- 1-2 ek tejföl
- 1 tk dijoni mustár
- 2 ek zsemlemorzsa
- só
- őrölt fehér bors
Sonkakrém:
- 30 dkg sonka
- 6 dkg vaj
- 1 lila hagyma
- 2-3 tk dijoni mustár
- 2-3 ek tejföl
- só
- őrölt fehér bors
Bevonó krém:
- 15 dkg mascarpone
- 2 dl sűrű tejföl
- só
Elkészítése:
Sós piskóta készítése:
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá.
A tojássárgáját a sóval, a borssal és a tejjel keverjük jó habosra. A liszthez adjuk hozzá a sütőport, majd szitáljuk bele a tojássárgás keverékbe. Keverjük simára, majd több részletben adjuk hozzá a kemény tojáshabot és óvatosan forgassuk bele.
Egy kb. 35 x 33 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőbe téve 10-15 perc alatt süssük készre, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt piskótát vágjuk 3 lapra.
Tojáskrém készítése:
A főtt tojásokat és a lila hagymát daraboljuk fel és turmixoljuk össze. Keverjük ki mustárral, tejföllel, sóval és borssal. Adjuk hozzá a zsemlemorzsát és keverjük krémesre.
Sonkakrém készítése:
A sonkát és a lila hagymát daraboljuk fel és turmixoljuk össze. Keverjük ki mustárral, 2 ek tejföllel, sóval és borssal. A többi tejfölt csak akkor adjuk hozzá, ha szükséges. Krémes állagú legyen, ne legyen túl híg.
Bevonó krém készítése:
A tejfölt tegyük egy szűrőbe és pár órát hagyjuk lecsepegni. Így a fennmaradó rész jó sűrű, krémes lesz. Ezt a sűrű tejfölt keverjük el sóval és a mascarponével.
Összeállítás:
Az egyik piskótalapot megkenjük tojáskrémmel. Ráhelyezzük a második lapot és óvatosan kissé lenyomkodjuk. Megkenjük a sonkakrémmel, rátesszük a harmadik lapot és ezt is kissé lenyomkodjuk.
A megtöltött piskótát kenjük körbe a bevonó krémmel. Hűtőben pihentessük néhány órát, hogy kellően összeálljon és szépen szeletelhessük.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, majd úgy kínáljuk.
Tipp:
Érdemes előző nap elkészíteni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »


