Kakukkfüves kacsamájpástétom portóival recept

Hozzávalók:
- 50 dkg pecsenye kacsamáj
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma + 2 gerezd a tejbe
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 0,5 dl portói
- 15 dkg vaj
- 3-4 ág friss kakukkfű
- 3 dl tej
- só
- bors
Elkészítése:
A májat előző este megmossuk, lehártyázzuk, szárazra töröljük, majd annyi fokhagymás tejbe áztatjuk, amennyi ellepi.
Másnap kivesszük a májat, megtöröljük, felkockázzuk.
A füstölt szalonnát felaprítjuk, kisütjük a zsírját. A hagymát apróra vágva megpirítjuk a szalonna zsírján, hozzáadjuk a májat, átforgatjuk, ízesítjük sóval, borssal, majd hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt sárga- és fehérrépát, a fokhagymát majd az egészet együtt pároljuk, míg a zöldségek megpuhulnak. Minél vékonyabbra vágjuk őket, annál hamarabb megpuhulnak.
Mielőtt levennénk a tűzről, előtte pár perccel adjuk hozzá a kakukkfű leveleit és a portóit. Forgassuk át az egészet, főzzük még 2-3 percig, majd kapcsoljuk le.
Miután megpárolódott, visszatesszük a kisütött szalonnát is, és az egészet botmixerrel pépesítjük, majd a vajjal habosra keverjük. Kóstoljuk meg, ízesítsük még sóval, borssal, portóival.
Miután elkészült, öntsünk kevés olvasztott kacsazsírt a pástétomos edénybe, erre kanalazzuk a pástétomot, egyengessük el az edényben, majd a tetejére is öntsünk vékony réteg kacsazsírt. A tetejére szórjunk kakukkfű leveleket.
Tipp:
Hűtőben tárolva, egy hétig is eláll. Már ha kitart addig:)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »