Kakukkfüves kacsamájpástétom portóival

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 50 dkg pecsenye kacsamáj
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma + 2 gerezd a tejbe
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 0,5 dl portói
  • 15 dkg vaj
  • 3-4 ág friss kakukkfű
  • 3 dl tej
  • bors

Elkészítése:

A májat előző este megmossuk, lehártyázzuk, szárazra töröljük, majd annyi fokhagymás tejbe áztatjuk, amennyi ellepi.

Másnap kivesszük a májat, megtöröljük, felkockázzuk.

A füstölt szalonnát felaprítjuk, kisütjük a zsírját. A hagymát apróra vágva megpirítjuk a szalonna zsírján, hozzáadjuk a májat, átforgatjuk, ízesítjük sóval, borssal, majd hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt sárga- és fehérrépát, a fokhagymát majd az egészet együtt pároljuk, míg a zöldségek megpuhulnak. Minél vékonyabbra vágjuk őket, annál hamarabb megpuhulnak.

Mielőtt levennénk a tűzről, előtte pár perccel adjuk hozzá a kakukkfű leveleit és a portóit. Forgassuk át az egészet, főzzük még 2-3 percig, majd kapcsoljuk le.

Miután megpárolódott, visszatesszük a kisütött szalonnát is, és az egészet botmixerrel pépesítjük, majd a vajjal habosra keverjük. Kóstoljuk meg, ízesítsük még sóval, borssal, portóival.

Miután elkészült, öntsünk kevés olvasztott kacsazsírt a pástétomos edénybe, erre kanalazzuk a pástétomot, egyengessük el az edényben, majd a tetejére is öntsünk vékony réteg kacsazsírt. A tetejére szórjunk kakukkfű leveleket.

Tipp:

Hűtőben tárolva, egy hétig is eláll. Már ha kitart addig:)