Kagylósaláta recept
Hozzávalók:
- 1 üveg füstölt kékkagyló repceolajban
- 1 fej lilahagyma
- magozott zöldolajbogyó (ízlés szerint)
- 5-6 koktélparadicsom
- 1 citrom leve
- 1 ek méz
- csipet só
- csipet őrölt fehér bors
- 2-3 ek repceolaj
Elkészítése:
A mézet és a citromlevet keverjük alaposan össze, majd a lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, vékonyan szeleteljük fel, és szintén keverjük a mézes-citromos keverékhez. Ezután hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek jól átjárják a hagymát, majd tegyük egy szűrőbe és csepegtessük le.
A kagylót tegyük egy szűrőbe és csepegtessük le a füstös-olajas levét.
A visszamaradt olajból 2-3 evőkanálnyit tegyünk egy tálba, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett lilahagymát, a felszeletelt paradicsomot, az olajbogyót, a lecsepegtetett kagylót, majd szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt borssal és óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Az elkészült salátát tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.
Közben ízlés szerint pirítsunk hozzá leszeletelt kiflikarikát, vagy éppen félbevágott zsemlét, szendvicskenyeret.
Tipp:
Tálaláskor a kagylósalátát ízlés szerint ropogósra sütött kiflikarikákkal, vagy éppen szendvicskenyérrel kínáljuk.