Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hidegtál recept

Hidegtál
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Kolbásszal töltött karaj:

    • disznókaraj
    • házi füstölt kolbász
    • bors
    • pirospaprika vagy paprikakrém
    • zsír
    • 5-6 gerezd fokhagyma

    Cordon bleu (Személyenként):

    • 1 szelet disznókaraj (de lehet borjú, pulyka vagy csirkemellből is készíteni)
    • 1 szelet gépsonka
    • 1 szelet szendvics sajt
    • tojás
    • liszt
    • zsemlemorzsa a panírozáshoz
    • bors
    • paprika
    • olaj a sütéshez

    Elkészítése:

    Kolbásszal töltött karaj készítése:

    A karajt éles, hegyes késsel hosszában felszúrjuk,a rést kitágítjuk, majd belenyomunk egy ugyanolyan hosszúságú, előzőleg lefagyasztott, nem túl száraz füstölt kolbászdarabot.

    Azért szoktam lefagyasztani, mert így sokkal könnyebben be lehet nyomni a hosszú karajba.

    5-6 gerezd fokhagymát átnyomunk fokhagymatörőn, kevés sóval pépesítjük, jól kikeverjük. A karajt bedörzsöljük só, bors, paprika keverékével, majd a fokhagymapéppel.

    Hosszúkás tepsibe tesszük, forró zsírral leöntjük, kevés vizet öntünk hozzá, lefedjük alufóliával, és 200 fokon fél órát sütjük. Kivesszük a sütőből, levesszük az alufóliát, visszatesszük a sütőbe, saját levével gyakran öntözgetve puhára pároljuk, majd pirosra sütjük.

    Krumpli köret és saláta, majonézes vagy vajas zöldségek illenek hozzá.

    Hidegen kitűnő hidegtálakhoz, akkor a húst zsírjából kiemelve, jó szorosan csomagoljuk fóliába, így szebben lehet majd szeletelni.

    Cordon bleu készítése:

    A hússzeleteket szép nagy szeletekre klopfoljuk (nylon zacskóban szoktam, így nem szóródnak szét az esetleg leszakadt húsdarabkák).

    Kiterítjük, megszórjuk sóval, borssal és fűszerpaprikával. Mindegyik szeletre teszünk egy szelet gépsonkát, arra a szendvics sajtot, ha nincsen szendvics sajtunk, akkor reszelt sajtot. Összefogjuk, és szépen felgöngyöljük, a végeit bedugdossuk, mint a töltött káposztánál.

    Ha azonnal szeretnék sütni, akkor fogpiszkálóval megtűzdeljük, én mindig hamarabb elkészítem, akkor szépen összetapad, és nem kell tűzdelni.

    Egyenként lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, a végeit kétszer is belemártjuk a tojásba majd a zsemlemorzsába, így nem folyik ki a felolvadt sajt.

    Bő, nem túl forró olajban szép pirosra sütjük. Forgatáskor nem szabad átszúrni, alányúlva fordítjuk meg, mert a megszúrt résznél kifolyik a sajt.

    Tálalásnál ferdén szeleteljük. Lehet egytálételnek is melegen használni, de kiváló hidegtálak díszítésénél is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá