Hidegtál recept

Hozzávalók:
Kolbásszal töltött karaj:
- disznókaraj
- házi füstölt kolbász
- só
- bors
- pirospaprika vagy paprikakrém
- zsír
- 5-6 gerezd fokhagyma
Cordon bleu (Személyenként):
- 1 szelet disznókaraj (de lehet borjú, pulyka vagy csirkemellből is készíteni)
- 1 szelet gépsonka
- 1 szelet szendvics sajt
- tojás
- liszt
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
- só
- bors
- paprika
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
Kolbásszal töltött karaj készítése:
A karajt éles, hegyes késsel hosszában felszúrjuk,a rést kitágítjuk, majd belenyomunk egy ugyanolyan hosszúságú, előzőleg lefagyasztott, nem túl száraz füstölt kolbászdarabot.
Azért szoktam lefagyasztani, mert így sokkal könnyebben be lehet nyomni a hosszú karajba.
5-6 gerezd fokhagymát átnyomunk fokhagymatörőn, kevés sóval pépesítjük, jól kikeverjük. A karajt bedörzsöljük só, bors, paprika keverékével, majd a fokhagymapéppel.
Hosszúkás tepsibe tesszük, forró zsírral leöntjük, kevés vizet öntünk hozzá, lefedjük alufóliával, és 200 fokon fél órát sütjük. Kivesszük a sütőből, levesszük az alufóliát, visszatesszük a sütőbe, saját levével gyakran öntözgetve puhára pároljuk, majd pirosra sütjük.
Krumpli köret és saláta, majonézes vagy vajas zöldségek illenek hozzá.
Hidegen kitűnő hidegtálakhoz, akkor a húst zsírjából kiemelve, jó szorosan csomagoljuk fóliába, így szebben lehet majd szeletelni.
Cordon bleu készítése:
A hússzeleteket szép nagy szeletekre klopfoljuk (nylon zacskóban szoktam, így nem szóródnak szét az esetleg leszakadt húsdarabkák).
Kiterítjük, megszórjuk sóval, borssal és fűszerpaprikával. Mindegyik szeletre teszünk egy szelet gépsonkát, arra a szendvics sajtot, ha nincsen szendvics sajtunk, akkor reszelt sajtot. Összefogjuk, és szépen felgöngyöljük, a végeit bedugdossuk, mint a töltött káposztánál.
Ha azonnal szeretnék sütni, akkor fogpiszkálóval megtűzdeljük, én mindig hamarabb elkészítem, akkor szépen összetapad, és nem kell tűzdelni.
Egyenként lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, a végeit kétszer is belemártjuk a tojásba majd a zsemlemorzsába, így nem folyik ki a felolvadt sajt.
Bő, nem túl forró olajban szép pirosra sütjük. Forgatáskor nem szabad átszúrni, alányúlva fordítjuk meg, mert a megszúrt résznél kifolyik a sajt.
Tálalásnál ferdén szeleteljük. Lehet egytálételnek is melegen használni, de kiváló hidegtálak díszítésénél is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 nagyszerű bableves, amit ki kell próbálnod!
Ha van étel, ami igazi klasszikus a magyar konyhában, az bizony a bableves.
Tovább olvasom »
Inzulinrezisztencia vacsoraötletek – gyors és egészséges receptek
Az inzulinrezisztencia étrend egyik legnehezebb pontja a vacsora megtervezé
Tovább olvasom »
10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelt tészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »