Hidegtál

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Kolbásszal töltött karaj:

  • disznókaraj
  • házi füstölt kolbász
  • bors
  • pirospaprika vagy paprikakrém
  • zsír
  • 5-6 gerezd fokhagyma

Cordon bleu (Személyenként):

  • 1 szelet disznókaraj (de lehet borjú, pulyka vagy csirkemellből is készíteni)
  • 1 szelet gépsonka
  • 1 szelet szendvics sajt
  • tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • bors
  • paprika
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

Kolbásszal töltött karaj készítése:

A karajt éles, hegyes késsel hosszában felszúrjuk,a rést kitágítjuk, majd belenyomunk egy ugyanolyan hosszúságú, előzőleg lefagyasztott, nem túl száraz füstölt kolbászdarabot.

Azért szoktam lefagyasztani, mert így sokkal könnyebben be lehet nyomni a hosszú karajba.

5-6 gerezd fokhagymát átnyomunk fokhagymatörőn, kevés sóval pépesítjük, jól kikeverjük. A karajt bedörzsöljük só, bors, paprika keverékével, majd a fokhagymapéppel.

Hosszúkás tepsibe tesszük, forró zsírral leöntjük, kevés vizet öntünk hozzá, lefedjük alufóliával, és 200 fokon fél órát sütjük. Kivesszük a sütőből, levesszük az alufóliát, visszatesszük a sütőbe, saját levével gyakran öntözgetve puhára pároljuk, majd pirosra sütjük.

Krumpli köret és saláta, majonézes vagy vajas zöldségek illenek hozzá.

Hidegen kitűnő hidegtálakhoz, akkor a húst zsírjából kiemelve, jó szorosan csomagoljuk fóliába, így szebben lehet majd szeletelni.

Cordon bleu készítése:

A hússzeleteket szép nagy szeletekre klopfoljuk (nylon zacskóban szoktam, így nem szóródnak szét az esetleg leszakadt húsdarabkák).

Kiterítjük, megszórjuk sóval, borssal és fűszerpaprikával. Mindegyik szeletre teszünk egy szelet gépsonkát, arra a szendvics sajtot, ha nincsen szendvics sajtunk, akkor reszelt sajtot. Összefogjuk, és szépen felgöngyöljük, a végeit bedugdossuk, mint a töltött káposztánál.

Ha azonnal szeretnék sütni, akkor fogpiszkálóval megtűzdeljük, én mindig hamarabb elkészítem, akkor szépen összetapad, és nem kell tűzdelni.

Egyenként lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, a végeit kétszer is belemártjuk a tojásba majd a zsemlemorzsába, így nem folyik ki a felolvadt sajt.

Bő, nem túl forró olajban szép pirosra sütjük. Forgatáskor nem szabad átszúrni, alányúlva fordítjuk meg, mert a megszúrt résznél kifolyik a sajt.

Tálalásnál ferdén szeleteljük. Lehet egytálételnek is melegen használni, de kiváló hidegtálak díszítésénél is.