Hozzávalók:
Kolbásszal töltött karaj:
Cordon bleu (Személyenként):
Elkészítése:
A karajt éles, hegyes késsel hosszában felszúrjuk,a rést kitágítjuk, majd belenyomunk egy ugyanolyan hosszúságú, előzőleg lefagyasztott, nem túl száraz füstölt kolbászdarabot.
Azért szoktam lefagyasztani, mert így sokkal könnyebben be lehet nyomni a hosszú karajba.
5-6 gerezd fokhagymát átnyomunk fokhagymatörőn, kevés sóval pépesítjük, jól kikeverjük. A karajt bedörzsöljük só, bors, paprika keverékével, majd a fokhagymapéppel.
Hosszúkás tepsibe tesszük, forró zsírral leöntjük, kevés vizet öntünk hozzá, lefedjük alufóliával, és 200 fokon fél órát sütjük. Kivesszük a sütőből, levesszük az alufóliát, visszatesszük a sütőbe, saját levével gyakran öntözgetve puhára pároljuk, majd pirosra sütjük.
Krumpli köret és saláta, majonézes vagy vajas zöldségek illenek hozzá.
Hidegen kitűnő hidegtálakhoz, akkor a húst zsírjából kiemelve, jó szorosan csomagoljuk fóliába, így szebben lehet majd szeletelni.
A hússzeleteket szép nagy szeletekre klopfoljuk (nylon zacskóban szoktam, így nem szóródnak szét az esetleg leszakadt húsdarabkák).
Kiterítjük, megszórjuk sóval, borssal és fűszerpaprikával. Mindegyik szeletre teszünk egy szelet gépsonkát, arra a szendvics sajtot, ha nincsen szendvics sajtunk, akkor reszelt sajtot. Összefogjuk, és szépen felgöngyöljük, a végeit bedugdossuk, mint a töltött káposztánál.
Ha azonnal szeretnék sütni, akkor fogpiszkálóval megtűzdeljük, én mindig hamarabb elkészítem, akkor szépen összetapad, és nem kell tűzdelni.
Egyenként lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, a végeit kétszer is belemártjuk a tojásba majd a zsemlemorzsába, így nem folyik ki a felolvadt sajt.
Bő, nem túl forró olajban szép pirosra sütjük. Forgatáskor nem szabad átszúrni, alányúlva fordítjuk meg, mert a megszúrt résznél kifolyik a sajt.
Tálalásnál ferdén szeleteljük. Lehet egytálételnek is melegen használni, de kiváló hidegtálak díszítésénél is.