Formabontó körözött recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 250g túró
- 1/2 fej, nagyon apróra vágott vöröshagyma
- 1 kk szárított snidling
- 2kk szárított újhagyma, (a snidling, és az újhagyma, saját szárítású fűszer. Ha van friss, azzal még jobb.)
- Kevés petrezselyem, és zellerlevél, szintén szárított készletemből
- piros kaliforniai paprika, nagyon!!! apróra vágva (kb. 1/4 paprika)
- 1 kk ételízesítő
- kevés őrölt bors, őrölt csili ízlés szerint
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 1 ek oliva olaj
- 1 dl száraz fehérbor
Elkészítése:
A tejfölt, ami csak krémessé teszi a körözöttet, helyettesítettem a borral. Ezzel kavartam pép szerűre az anyagot. Persze előtte azért valami történt. Az apróra vágott hagymát, kaliforniai paprikát, kevés ételízesítővel, a zöld fűszerekkel (beleértve a snidlinget, és az újhagymát is), olíva olajjal, 4 percig mikróztam. Ezalatt megvonult annyira, hogy ne tűnjön nyersnek, ha ráharapok.
Ekkora mennyiségnél nem akartam serpenyőt piszkolni, amikor a mikró is megfelel erre a célra. Az őrölt paprika is hozzákerült, valamint tekertem rá kevés borsot, és csípős, szárított csilit, majd krémesre kavartam. A körözöttnek, legalább 3-4 órát kell állni, hogy végleg ízesíteni tudjuk.
Tipp:
A körözött nem más mint fűszerezett túrókrém. Elkészítése számtalan módon lehetséges. Csináltam már borral, gyümölcsborral, nagyon csípősen, főtt sárgarépával, almával keverve, Érdemes néha kicsit kísérletezni!