Diós lencsepástétom recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 1 darabka füstölt szalonna bőr (elhagyható)
- 2 dkg kacsa-, vagy libazsír, esetleg vaj
- 1 kisebb fej lila hagyma
- 5 dkg dió
- 1 ek dijoni mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- néhány csepp citromlé
- só
- bors
Elkészítése:
A lencsét átválogatjuk, hideg vízzel alaposan átöblítjük, és főzés előtt legalább egy-két órára beáztatjuk.
Ezután a szalonna bőrkével, babérlevéllel feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük.
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, de vigyázva, hogy ne égjen meg. Késes aprítóban, vagy mozsárban megőröljük.
A lencséből, miután megfőtt, kivesszük a babért és a szalonnabőrt, majd leszűrjük, de a főzőlevét egy tálban felfogjuk, mert ezzel lágyítjuk majd a pástétomot.
A főtt lencséből félreteszünk egy keveset. A többihez hozzáadjuk a zsírt, vagy vajat, az apróra vágott lila hagymát és a gerezd fokhagymát, a mustárt, és botmixerrel krémesre mixeljük.
Belekeverjük a pirított diót és az előzőleg félretett egész lencsét, majd a főzőléből apránként annyit keverünk hozzá, hogy lágy, kenhető állagot kapjunk. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk és néhány csepp citromlével pikánsabbá tehetjük.
Tipp:
Burgonyás kekszen tálaljuk.
A diós lencsepástétom kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 13 g
Zsír: 8 g