Zöldséges polenta pizza (gluténmentes) recept
Hozzávalók:
- 15 dkg kukoricadara
- 1 liter víz
- só
- 4 dkg apróra vágott szárított aszalt paradicsom
- 1 cukkini
- 1 paprika
- 1 ek szárított oregánó (vagy bazsalikom ízlés függvénye)
- 3 ek vaj (vagy kókuszzsír vegán változatban)
- bors
Tetejére:
- 250 g mozzarella
Elkészítése:
A zöldségeket mossuk meg és vágjuk fel apróra.
A vizet forraljuk fel a sóval, majd takarék lángon keverjük hozzá a kukoricadarát. Az első 5 percben habverővel kevergessük, majd fakanállal. Addig főzzük, amíg a massza el nem válik az edény falától. Ha kész, keverjük bele a 3 ek vajat, a paprikát, a cukkinit, az aszalt paradicsomot, az oregánót és ízlés szerint borsot.
A kész masszát öntsük tortaformába és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt, tegyük be 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük 10 percet. Tegyünk sajtot a tetejére, majd toljuk vissza néhány percre, amíg a sajt szép aranyszínű nem lesz.
Tipp:
A kukoricadarát sokszor méltatlanul alulbecsülik – jómagam is sokszor hallottam, hogy a kukorica a malacoknak való. Szerencsére a reformtáplálkozás és a gluténmentes diéták a modern konyha alapanyagává tették.:) Az ájurvéda, a tulajdonságai alapján elsődlegesen kapha típusú embereknek javasolja a fogyasztását.
A polenta nem más, mint kukoricadarából készült kása. Mediterrán területeken gyakran fogyasztják kásának, vagy kisütve. Ez a polenta pizza nagyon ízletes és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.