Zöldséges polenta pizza (gluténmentes)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 15 dkg kukoricadara
  • 1 liter víz
  • 4 dkg apróra vágott szárított aszalt paradicsom
  • 1 cukkini
  • 1 paprika
  • 1 ek szárított oregánó (vagy bazsalikom ízlés függvénye)
  • 3 ek vaj (vagy kókuszzsír vegán változatban)
  • bors

Tetejére:

  • 250 g mozzarella

Elkészítése:

A zöldségeket mossuk meg és vágjuk fel apróra.

A vizet forraljuk fel a sóval, majd takarék lángon keverjük hozzá a kukoricadarát. Az első 5 percben habverővel kevergessük, majd fakanállal. Addig főzzük, amíg a massza el nem válik az edény falától. Ha kész, keverjük bele a 3 ek vajat, a paprikát, a cukkinit, az aszalt paradicsomot, az oregánót és ízlés szerint borsot.

A kész masszát öntsük tortaformába és hagyjuk kihűlni.

A kihűlt, tegyük be 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük 10 percet. Tegyünk sajtot a tetejére, majd toljuk vissza néhány percre, amíg a sajt szép aranyszínű nem lesz.

Tipp:

A kukoricadarát sokszor méltatlanul alulbecsülik – jómagam is sokszor hallottam, hogy a kukorica a malacoknak való. Szerencsére a reformtáplálkozás és a gluténmentes diéták a modern konyha alapanyagává tették.:) Az ájurvéda, a tulajdonságai alapján elsődlegesen kapha típusú embereknek javasolja a fogyasztását.

A polenta nem más, mint kukoricadarából készült kása. Mediterrán területeken gyakran fogyasztják kásának, vagy kisütve. Ez a polenta pizza nagyon ízletes és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.