Vadas szelet zsemlegombóccal recept

Hozzávalók:
- 80 dkg hús egészben (lehet marha, nyúl, sertés, vagy vadhús)
Zsemlegombóchoz:
- 2 db szikkadt zsemle
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl tej
- só
- 3 ek liszt
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 szál újhagyma zöldje
- snidling
- 2 ek olaj
Vadas mártáshoz:
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 2 szál újhagyma (a fehér része)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk mustár
- kevés szorbit, vagy cukor
- só
- frissen őrölt bors
- kevés száraz fehérbor
- kevés almaecet
Elkészítése:
A húst sós vízben a sárgarépával és a petrezselyem gyökérrel együtt feltesszük főni.
A szárazabb zsemléket kisebb kockákra (1 x 1 cm) vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben elosztjuk, enyhén megcsorgatjuk olajjal, és kicsit megpirítjuk annyira, hogy enyhén megszíneződjön. A tejből, a lisztből és a tojásból masszát keverünk, majd a megpirított zsemlekockákat, az apróra vágott újhagyma zöldet és a snidlinget is hozzákeverjük. Zsemlemorzsát is keverünk hozzá, enyhén megsózzuk, majd legalább fél óráig állni hagyjuk.
Ha megfőtt a hús, és a zöldségek, akkor a répát és a zöldséget kivesszük, majd villával szétnyomjuk. Vigyázzunk, hogy a hús rendesen megfőjön, de ne főjön túl, szeletelhető maradjon!
A vadas ragut vékonyra szeletelt újhagymából, kevés szétnyomott fokhagymából, a széttört répából, petrezselyemből, kevés mustárból, tejfölből, 1 kk almaecetből, kevés cukorból, vagy édesítőszerből, sóval, frissen őrölt borssal ízesítve serpenyőben összeállítjuk. A mártás sűrűségét a hús főzővizével állíthatjuk be.
A közben összeállt gombócoknak való masszából kanállal adagokat veszünk ki, amiket zsemlemorzsával megszórt vágódeszkára szedünk, és a zsemlemorzsába megforgatva gombócokat formálunk belőlük. Mikor minden gombócot megformáztunk, nagyobb edényben, gyöngyöző (nem forrásban lévő!) vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük őket. Ha nem vagyunk biztosak munkánkban, egy gombócot kettévágva ellenőrizzük az állapotát.
A megfőtt húst ízlés szerint felszeleteljük, a zsemlegombócokra, vagy azok mellé tálaljuk, és bőségesen adunk hozzá a finom, pikáns mártásból is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »