Vadas szelet zsemlegombóccal recept

Hozzávalók:
- 80 dkg hús egészben (lehet marha, nyúl, sertés, vagy vadhús)
Zsemlegombóchoz:
- 2 db szikkadt zsemle
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl tej
- só
- 3 ek liszt
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 szál újhagyma zöldje
- snidling
- 2 ek olaj
Vadas mártáshoz:
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 2 szál újhagyma (a fehér része)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk mustár
- kevés szorbit, vagy cukor
- só
- frissen őrölt bors
- kevés száraz fehérbor
- kevés almaecet
Elkészítése:
A húst sós vízben a sárgarépával és a petrezselyem gyökérrel együtt feltesszük főni.
A szárazabb zsemléket kisebb kockákra (1 x 1 cm) vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben elosztjuk, enyhén megcsorgatjuk olajjal, és kicsit megpirítjuk annyira, hogy enyhén megszíneződjön. A tejből, a lisztből és a tojásból masszát keverünk, majd a megpirított zsemlekockákat, az apróra vágott újhagyma zöldet és a snidlinget is hozzákeverjük. Zsemlemorzsát is keverünk hozzá, enyhén megsózzuk, majd legalább fél óráig állni hagyjuk.
Ha megfőtt a hús, és a zöldségek, akkor a répát és a zöldséget kivesszük, majd villával szétnyomjuk. Vigyázzunk, hogy a hús rendesen megfőjön, de ne főjön túl, szeletelhető maradjon!
A vadas ragut vékonyra szeletelt újhagymából, kevés szétnyomott fokhagymából, a széttört répából, petrezselyemből, kevés mustárból, tejfölből, 1 kk almaecetből, kevés cukorból, vagy édesítőszerből, sóval, frissen őrölt borssal ízesítve serpenyőben összeállítjuk. A mártás sűrűségét a hús főzővizével állíthatjuk be.
A közben összeállt gombócoknak való masszából kanállal adagokat veszünk ki, amiket zsemlemorzsával megszórt vágódeszkára szedünk, és a zsemlemorzsába megforgatva gombócokat formálunk belőlük. Mikor minden gombócot megformáztunk, nagyobb edényben, gyöngyöző (nem forrásban lévő!) vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük őket. Ha nem vagyunk biztosak munkánkban, egy gombócot kettévágva ellenőrizzük az állapotát.
A megfőtt húst ízlés szerint felszeleteljük, a zsemlegombócokra, vagy azok mellé tálaljuk, és bőségesen adunk hozzá a finom, pikáns mártásból is.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »