Vadas szelet zsemlegombóccal recept

Hozzávalók:
- 80 dkg hús egészben (lehet marha, nyúl, sertés, vagy vadhús)
Zsemlegombóchoz:
- 2 db szikkadt zsemle
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl tej
- só
- 3 ek liszt
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 szál újhagyma zöldje
- snidling
- 2 ek olaj
Vadas mártáshoz:
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 2 szál újhagyma (a fehér része)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk mustár
- kevés szorbit, vagy cukor
- só
- frissen őrölt bors
- kevés száraz fehérbor
- kevés almaecet
Elkészítése:
A húst sós vízben a sárgarépával és a petrezselyem gyökérrel együtt feltesszük főni.
A szárazabb zsemléket kisebb kockákra (1 x 1 cm) vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben elosztjuk, enyhén megcsorgatjuk olajjal, és kicsit megpirítjuk annyira, hogy enyhén megszíneződjön. A tejből, a lisztből és a tojásból masszát keverünk, majd a megpirított zsemlekockákat, az apróra vágott újhagyma zöldet és a snidlinget is hozzákeverjük. Zsemlemorzsát is keverünk hozzá, enyhén megsózzuk, majd legalább fél óráig állni hagyjuk.
Ha megfőtt a hús, és a zöldségek, akkor a répát és a zöldséget kivesszük, majd villával szétnyomjuk. Vigyázzunk, hogy a hús rendesen megfőjön, de ne főjön túl, szeletelhető maradjon!
A vadas ragut vékonyra szeletelt újhagymából, kevés szétnyomott fokhagymából, a széttört répából, petrezselyemből, kevés mustárból, tejfölből, 1 kk almaecetből, kevés cukorból, vagy édesítőszerből, sóval, frissen őrölt borssal ízesítve serpenyőben összeállítjuk. A mártás sűrűségét a hús főzővizével állíthatjuk be.
A közben összeállt gombócoknak való masszából kanállal adagokat veszünk ki, amiket zsemlemorzsával megszórt vágódeszkára szedünk, és a zsemlemorzsába megforgatva gombócokat formálunk belőlük. Mikor minden gombócot megformáztunk, nagyobb edényben, gyöngyöző (nem forrásban lévő!) vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük őket. Ha nem vagyunk biztosak munkánkban, egy gombócot kettévágva ellenőrizzük az állapotát.
A megfőtt húst ízlés szerint felszeleteljük, a zsemlegombócokra, vagy azok mellé tálaljuk, és bőségesen adunk hozzá a finom, pikáns mártásból is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »