Vadas szelet zsemlegombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vadas szelet zsemlegombóccal

Hozzávalók:

  • 80 dkg hús egészben (lehet marha, nyúl, sertés, vagy vadhús)

Zsemlegombóchoz:

  • 2 db szikkadt zsemle
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 3 ek liszt
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 szál újhagyma zöldje
  • snidling
  • 2 ek olaj

Vadas mártáshoz:

  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 2 szál újhagyma (a fehér része)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk mustár
  • kevés szorbit, vagy cukor
  • frissen őrölt bors
  • kevés száraz fehérbor
  • kevés almaecet

Elkészítése:

A húst sós vízben a sárgarépával és a petrezselyem gyökérrel együtt feltesszük főni.

A szárazabb zsemléket kisebb kockákra (1 x 1 cm) vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben elosztjuk, enyhén megcsorgatjuk olajjal, és kicsit megpirítjuk annyira, hogy enyhén megszíneződjön. A tejből, a lisztből és a tojásból masszát keverünk, majd a megpirított zsemlekockákat, az apróra vágott újhagyma zöldet és a snidlinget is hozzákeverjük. Zsemlemorzsát is keverünk hozzá, enyhén megsózzuk, majd legalább fél óráig állni hagyjuk.

Ha megfőtt a hús, és a zöldségek, akkor a répát és a zöldséget kivesszük, majd villával szétnyomjuk. Vigyázzunk, hogy a hús rendesen megfőjön, de ne főjön túl, szeletelhető maradjon!

A vadas ragut vékonyra szeletelt újhagymából, kevés szétnyomott fokhagymából, a széttört répából, petrezselyemből, kevés mustárból, tejfölből, 1 kk almaecetből, kevés cukorból, vagy édesítőszerből, sóval, frissen őrölt borssal ízesítve serpenyőben összeállítjuk. A mártás sűrűségét a hús főzővizével állíthatjuk be.

A közben összeállt gombócoknak való masszából kanállal adagokat veszünk ki, amiket zsemlemorzsával megszórt vágódeszkára szedünk, és a zsemlemorzsába megforgatva gombócokat formálunk belőlük. Mikor minden gombócot megformáztunk, nagyobb edényben, gyöngyöző (nem forrásban lévő!) vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük őket. Ha nem vagyunk biztosak munkánkban, egy gombócot kettévágva ellenőrizzük az állapotát.

A megfőtt húst ízlés szerint felszeleteljük, a zsemlegombócokra, vagy azok mellé tálaljuk, és bőségesen adunk hozzá a finom, pikáns mártásból is.