Töltött káposzta fülével, farkával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 fej káposzta
- 60 dkg savanyú apró káposzta
- 1,5 kg darált hús
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 marék rizs
- 1 nagyobb fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál só
- kevés frissen őrölt bors
- néhány babérlevél
- 1 evőkanál zsír
- 1 kg füle, és farka, egyéb csontos hús, és fejhús
- néhány szál csombor (borsikafű)
- 1 kávéskanál köménymag
- 5 evőkanál liszt
Elkészítése:
A fejes káposztáknak a torzsáját kivágjuk, köménymagot szórunk helyére, majd enyhén sós vízben feltesszük főni.
A húsból, a tojásból, a rizsből, az apróra vágott hagymából, a szétnyomott fokhagymából, a pirospaprikából, és a fűszerekből összegyúrjuk a tölteléket, kicsit állni hagyjuk. Én minden esetben megkóstolom a tölteléket, ha szükséges utána ízesítem.
A káposztákat levelekre bontjuk, ereit kivágjuk majd belegöngyöljük a töltelékeket. Nagy méretű fazék aljára csontosabb húsokat teszünk, majd megszórjuk apró káposztával, a levelekből kivágott erekkel, és erre rakjuk körkörösen a töltelékeket.
Amikor a fazékba az összes tölteléket beletettük, tetejét ismét megszórjuk apró káposztával, esetleg csilit, vagy csípős, hegyes zöldpaprikát teszünk rá, a mit a főzés után kivehetünk, tetejére tesszük a csombort, és néhány babérlevelet, annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen teljesen ellepi, és fedő alatt, közepes hőfokon bő 90 percig főzzük.
Zsírból, lisztből rántást készítünk, amit megszórunk paprikával, majd a káposzta főzőlevével temperálunk, csomómentesre elkeverve berántjuk a fazéknyi töltött káposztánkat.
Nagyobb fazekat válasszunk, mert a töltelékek dagadnak főzés közben, így könnyen kifuthat a lé.
Mint a töltött káposztát általában, tejföllel tálaljuk.