Töltött káposzta édesen, savanyún recept
Hozzávalók:
- 70 dkg darált hús
- 40 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy vöröshagyma
- 1 marék rizs
- 1 kisebb fejes káposzta
- kb. 10 db savanyított káposztalevél
- 20 dkg savanyú káposzta
- füstölt comb (kb. 20 dkg)
- só
- bors
- pirospaprika
- 2,5-5 dl paradicsomlé
Elkészítése:
A vöröshagymát és a szalonnát felkockázzuk. Nagyobb serpenyőben a szalonnát megpirítjuk, ha ropogósra sült, kiszedjük a zsírból, és beletesszük a hagymát, amit megdinsztelünk benne.
Eközben a darált húst sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a tojást. Beleöntjük a hagymát a zsírral együtt. Jól összedolgozzuk. (Én a szalonna pörcöket is hozzá szoktam adni.)
A rizst a megszokott módon előfőzzük, majd hozzákeverjük a húsos masszához.
A fejes káposztát megfőzzük, majd ha kihűlt, leveleire szedjük. (A káposzta főzőlevét ne öntsük ki!)
A káposzta torzsáját és kisebb leveleit felaprítom. Most már kezdhetjük megtölteni a leveleket. Felváltva teszem ezt az édes és a savanyított levelekkel.
Egy nagyobb lábos aljára teszem az aprított káposztát, majd körbe haladva a töltött leveleket. A sorok közé mehet savanyú káposzta, és a kisebb darabokra vágott füstölt hús. A tetejét letakarom néhány káposztalevéllel.
Felöntöm a korábban félretett káposzta levével, és lassú tűzön főzöm legalább 2 órán keresztül. Amikor már majdnem kész, hozzáöntöm a paradicsomlevet, és néhány percig még főzöm.
Többször felmelegítve az igazi.