Töltött káposzta édesen, savanyún recept

Hozzávalók:
- 70 dkg darált hús
- 40 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy vöröshagyma
- 1 marék rizs
- 1 kisebb fejes káposzta
- kb. 10 db savanyított káposztalevél
- 20 dkg savanyú káposzta
- füstölt comb (kb. 20 dkg)
- só
- bors
- pirospaprika
- 2,5-5 dl paradicsomlé
Elkészítése:
A vöröshagymát és a szalonnát felkockázzuk. Nagyobb serpenyőben a szalonnát megpirítjuk, ha ropogósra sült, kiszedjük a zsírból, és beletesszük a hagymát, amit megdinsztelünk benne.
Eközben a darált húst sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a tojást. Beleöntjük a hagymát a zsírral együtt. Jól összedolgozzuk. (Én a szalonna pörcöket is hozzá szoktam adni.)
A rizst a megszokott módon előfőzzük, majd hozzákeverjük a húsos masszához.
A fejes káposztát megfőzzük, majd ha kihűlt, leveleire szedjük. (A káposzta főzőlevét ne öntsük ki!)
A káposzta torzsáját és kisebb leveleit felaprítom. Most már kezdhetjük megtölteni a leveleket. Felváltva teszem ezt az édes és a savanyított levelekkel.
Egy nagyobb lábos aljára teszem az aprított káposztát, majd körbe haladva a töltött leveleket. A sorok közé mehet savanyú káposzta, és a kisebb darabokra vágott füstölt hús. A tetejét letakarom néhány káposztalevéllel.
Felöntöm a korábban félretett káposzta levével, és lassú tűzön főzöm legalább 2 órán keresztül. Amikor már majdnem kész, hozzáöntöm a paradicsomlevet, és néhány percig még főzöm.
Többször felmelegítve az igazi.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »