Töltött káposzta édesen, savanyún

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 70 dkg darált hús
  • 40 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 1 marék rizs
  • 1 kisebb fejes káposzta
  • kb. 10 db savanyított káposztalevél
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • füstölt comb (kb. 20 dkg)
  • bors
  • pirospaprika
  • 2,5-5 dl paradicsomlé

Elkészítése:

A vöröshagymát és a szalonnát felkockázzuk. Nagyobb serpenyőben a szalonnát megpirítjuk, ha ropogósra sült, kiszedjük a zsírból, és beletesszük a hagymát, amit megdinsztelünk benne.

Eközben a darált húst sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a tojást. Beleöntjük a hagymát a zsírral együtt. Jól összedolgozzuk. (Én a szalonna pörcöket is hozzá szoktam adni.)

A rizst a megszokott módon előfőzzük, majd hozzákeverjük a húsos masszához.

A fejes káposztát megfőzzük, majd ha kihűlt, leveleire szedjük. (A káposzta főzőlevét ne öntsük ki!)
A káposzta torzsáját és kisebb leveleit felaprítom. Most már kezdhetjük megtölteni a leveleket. Felváltva teszem ezt az édes és a savanyított levelekkel.

Egy nagyobb lábos aljára teszem az aprított káposztát, majd körbe haladva a töltött leveleket. A sorok közé mehet savanyú káposzta, és a kisebb darabokra vágott füstölt hús. A tetejét letakarom néhány káposztalevéllel.

Felöntöm a korábban félretett káposzta levével, és lassú tűzön főzöm legalább 2 órán keresztül. Amikor már majdnem kész, hozzáöntöm a paradicsomlevet, és néhány percig még főzöm.

Többször felmelegítve az igazi.