Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Töltött káposzta cserépedényben recept

Töltött káposzta cserépedényben
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg házilag kovászolt káposzta vagy savanyú káposzta
    • 6 savanyú káposzta levél
    • 1 fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 5 dkg füstölt szalonna
    • 30 dkg füstölt sonka (tarja, oldalas)
    • 1 kávéskanál pirospaprika
    • 2 dl száraz fehérbor
    • 3 dl paradicsomlé (vagy 3 ek sűrített paradicsom vízzel higítva)
    • 1 kávéskanál borsikafű
    • 1 csokor kapor (csak savanyú káposztához)

    Töltelék:

    • 60 dkg darált sertés hús (dagadó, lapocka, tarja)
    • 1 fej vöröshagyma apró kockára vágva
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 bögre rizs
    • 1 kávéskanál pirospaprika
    • 1 kávéskanál őrölt bors
    • 2 kávéskanál só
    • 1 dl étolaj

    Elkészítése:

    A töltelék hozzávalóit összekeverjük, jól összegyúrjuk, ha szükséges még ízesíthetjük.

    A káposzta levelekről levágjuk a vastag ereket, közepébe teszünk egy adag tölteléket, a széleit felhajtjuk és az egészet betekerjük. A maradék töltelékből tojás nagyságú golyókat formázunk.

    A szalonnát felkockázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját és 5 perc alatt megfuttatjuk rajta a kockára vágott vöröshagymát és a préselt fokhagymát, majd az egészet beleöntjük a cserépedénybe, megszórjuk pirospaprikával, borsikafűvel és elkeverjük.

    A káposztát egy kicsit megvagdossuk és a harmadát elkeverjük az edényben lévő hagymával, közé rakjuk a füstölt sonkát, erre rakjuk a káposzta levelekbe töltött húst, majd a káposzta másik harmadával befedjük. A következő rétegbe rakjuk a maradék töltelékből formázott húsgolyókat, erre kerül a káposzta utolsó harmada. A tetejét meglocsoljuk a paradicsomlével és a borral, majd felöntjük vízzel, hogy a káposztát éppen ellepje. A tetejére kerül a kapor, amit csak savanyú káposzta esetén használok.

    Lefedjük és jól felfűtött kemencébe toljuk, 1,5- 2 óra alatt készre főzzük. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá