Töltött káposzta cserépedényben recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg házilag kovászolt káposzta vagy savanyú káposzta
- 6 savanyú káposzta levél
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 30 dkg füstölt sonka (tarja, oldalas)
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 2 dl száraz fehérbor
- 3 dl paradicsomlé (vagy 3 ek sűrített paradicsom vízzel higítva)
- 1 kávéskanál borsikafű
- 1 csokor kapor (csak savanyú káposztához)
- só
Töltelék:
- 60 dkg darált sertés hús (dagadó, lapocka, tarja)
- 1 fej vöröshagyma apró kockára vágva
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 bögre rizs
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 2 kávéskanál só
- 1 dl étolaj
Elkészítése:
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, jól összegyúrjuk, ha szükséges még ízesíthetjük.
A káposzta levelekről levágjuk a vastag ereket, közepébe teszünk egy adag tölteléket, a széleit felhajtjuk és az egészet betekerjük. A maradék töltelékből tojás nagyságú golyókat formázunk.
A szalonnát felkockázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját és 5 perc alatt megfuttatjuk rajta a kockára vágott vöröshagymát és a préselt fokhagymát, majd az egészet beleöntjük a cserépedénybe, megszórjuk pirospaprikával, borsikafűvel és elkeverjük.
A káposztát egy kicsit megvagdossuk és a harmadát elkeverjük az edényben lévő hagymával, közé rakjuk a füstölt sonkát, erre rakjuk a káposzta levelekbe töltött húst, majd a káposzta másik harmadával befedjük. A következő rétegbe rakjuk a maradék töltelékből formázott húsgolyókat, erre kerül a káposzta utolsó harmada. A tetejét meglocsoljuk a paradicsomlével és a borral, majd felöntjük vízzel, hogy a káposztát éppen ellepje. A tetejére kerül a kapor, amit csak savanyú káposzta esetén használok.
Lefedjük és jól felfűtött kemencébe toljuk, 1,5- 2 óra alatt készre főzzük. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »


