Töltött káposzta cserépedényben recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,5 kg házilag kovászolt káposzta vagy savanyú káposzta
- 6 savanyú káposzta levél
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 30 dkg füstölt sonka (tarja, oldalas)
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 2 dl száraz fehérbor
- 3 dl paradicsomlé (vagy 3 ek sűrített paradicsom vízzel higítva)
- 1 kávéskanál borsikafű
- 1 csokor kapor (csak savanyú káposztához)
- só
Töltelék:
- 60 dkg darált sertés hús (dagadó, lapocka, tarja)
- 1 fej vöröshagyma apró kockára vágva
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 bögre rizs
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 2 kávéskanál só
- 1 dl étolaj
Elkészítése:
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, jól összegyúrjuk, ha szükséges még ízesíthetjük.
A káposzta levelekről levágjuk a vastag ereket, közepébe teszünk egy adag tölteléket, a széleit felhajtjuk és az egészet betekerjük. A maradék töltelékből tojás nagyságú golyókat formázunk.
A szalonnát felkockázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját és 5 perc alatt megfuttatjuk rajta a kockára vágott vöröshagymát és a préselt fokhagymát, majd az egészet beleöntjük a cserépedénybe, megszórjuk pirospaprikával, borsikafűvel és elkeverjük.
A káposztát egy kicsit megvagdossuk és a harmadát elkeverjük az edényben lévő hagymával, közé rakjuk a füstölt sonkát, erre rakjuk a káposzta levelekbe töltött húst, majd a káposzta másik harmadával befedjük. A következő rétegbe rakjuk a maradék töltelékből formázott húsgolyókat, erre kerül a káposzta utolsó harmada. A tetejét meglocsoljuk a paradicsomlével és a borral, majd felöntjük vízzel, hogy a káposztát éppen ellepje. A tetejére kerül a kapor, amit csak savanyú káposzta esetén használok.
Lefedjük és jól felfűtött kemencébe toljuk, 1,5- 2 óra alatt készre főzzük. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »