Töltött káposzta cserépedényben

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Töltött káposzta cserépedényben

Hozzávalók:

  • 1,5 kg házilag kovászolt káposzta vagy savanyú káposzta
  • 6 savanyú káposzta levél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 30 dkg füstölt sonka (tarja, oldalas)
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 3 dl paradicsomlé (vagy 3 ek sűrített paradicsom vízzel higítva)
  • 1 kávéskanál borsikafű
  • 1 csokor kapor (csak savanyú káposztához)

Töltelék:

  • 60 dkg darált sertés hús (dagadó, lapocka, tarja)
  • 1 fej vöröshagyma apró kockára vágva
  • 1 tojás
  • 1 bögre rizs
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 2 kávéskanál só
  • 1 dl étolaj

Elkészítése:

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, jól összegyúrjuk, ha szükséges még ízesíthetjük.

A káposzta levelekről levágjuk a vastag ereket, közepébe teszünk egy adag tölteléket, a széleit felhajtjuk és az egészet betekerjük. A maradék töltelékből tojás nagyságú golyókat formázunk.

A szalonnát felkockázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját és 5 perc alatt megfuttatjuk rajta a kockára vágott vöröshagymát és a préselt fokhagymát, majd az egészet beleöntjük a cserépedénybe, megszórjuk pirospaprikával, borsikafűvel és elkeverjük.

A káposztát egy kicsit megvagdossuk és a harmadát elkeverjük az edényben lévő hagymával, közé rakjuk a füstölt sonkát, erre rakjuk a káposzta levelekbe töltött húst, majd a káposzta másik harmadával befedjük. A következő rétegbe rakjuk a maradék töltelékből formázott húsgolyókat, erre kerül a káposzta utolsó harmada. A tetejét meglocsoljuk a paradicsomlével és a borral, majd felöntjük vízzel, hogy a káposztát éppen ellepje. A tetejére kerül a kapor, amit csak savanyú káposzta esetén használok.

Lefedjük és jól felfűtött kemencébe toljuk, 1,5- 2 óra alatt készre főzzük. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.