Töltött káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg savanyú káposzta
- 5 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 10 dkg füstölt kolbász
- 2 paprika
- 2 ek zsír
- 5 dl paradicsomlé (házi)
- 2 szárított csili paprika
- 2 dl fehérbor, száraz
- 2 tk őrölt pirospaprika
- 2 fej vöröshagyma
- 2 marék gersli (árpagyöngy)
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint só
Töltelék:
- 6 db savanyú káposzta levél
- 1 kg darált sertéshús
- 1 bögre rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 2 tk őrölt pirospaprika
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 0,5 dl étolaj
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint só
Elkészítése:
A darált húst összekeverem a tojással, a rizzsel, a finomra vágott vöröshagymával, őrölt borssal, pirospaprikával, sóval és az étolajjal.
A káposztalevelekről a vastag eret lefaragom, ha nagyok a levelek, középen kettévágom, és 2 evőkanálnyi tölteléket becsavarok vele. A végeit benyomkodom. A maradékból olajos kézzel tojásnyi gombócokat formázok.
Ha szükséges, a káposztát bő vízben kimosom, kinyomkodom, és keresztbe bevagdosom.
A szalonnát zsírjára sütöm, megdinsztelem benne a felaprított vöröshagymát és a kockára vágott paprikát, majd hozzáadom a felkockázott kolozsvári szalonnát. 5 percig párolom, azután félrehúzom, meghintem pirospaprikával, beleöntöm a bort, és belekeverem a káposzta felét.
Erre helyezem a levélbe töltött húsgombócokat, és a csupasz töltelékgombócokat. A maradék káposztával befedem, ráteszem a csili paprikát, megszórom gerslivel, ráöntöm a paradicsomlevet. Tetejére kolbászkarikákat helyezek.
Felöntöm annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi, és 80 percig főzöm. Közben néhányszor megforgatom, de nem keverem!
Friss kenyeret és tejfölt kínálok hozzá.
A töltött káposzta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 4 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »

