Töltött káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg savanyú káposzta
- 5 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 10 dkg füstölt kolbász
- 2 paprika
- 2 ek zsír
- 5 dl paradicsomlé (házi)
- 2 szárított csili paprika
- 2 dl fehérbor, száraz
- 2 tk őrölt pirospaprika
- 2 fej vöröshagyma
- 2 marék gersli (árpagyöngy)
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint só
Töltelék:
- 6 db savanyú káposzta levél
- 1 kg darált sertéshús
- 1 bögre rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 2 tk őrölt pirospaprika
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dl étolaj
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint só
Elkészítése:
A darált húst összekeverem a tojással, a rizzsel, a finomra vágott vöröshagymával, őrölt borssal, pirospaprikával, sóval és az étolajjal.
A káposztalevelekről a vastag eret lefaragom, ha nagyok a levelek, középen kettévágom, és 2 evőkanálnyi tölteléket becsavarok vele. A végeit benyomkodom. A maradékból olajos kézzel tojásnyi gombócokat formázok.
Ha szükséges, a káposztát bő vízben kimosom, kinyomkodom, és keresztbe bevagdosom.
A szalonnát zsírjára sütöm, megdinsztelem benne a felaprított vöröshagymát és a kockára vágott paprikát, majd hozzáadom a felkockázott kolozsvári szalonnát. 5 percig párolom, azután félrehúzom, meghintem pirospaprikával, beleöntöm a bort, és belekeverem a káposzta felét.
Erre helyezem a levélbe töltött húsgombócokat, és a csupasz töltelékgombócokat. A maradék káposztával befedem, ráteszem a csili paprikát, megszórom gerslivel, ráöntöm a paradicsomlevet. Tetejére kolbászkarikákat helyezek.
Felöntöm annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi, és 80 percig főzöm. Közben néhányszor megforgatom, de nem keverem!
Friss kenyeret és tejfölt kínálok hozzá.
A töltött káposzta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 4 g