Hozzávalók:
Töltelék:
Elkészítése:
A darált húst összekeverem a tojással, a rizzsel, a finomra vágott vöröshagymával, őrölt borssal, pirospaprikával, sóval és az étolajjal.
A káposztalevelekről a vastag eret lefaragom, ha nagyok a levelek, középen kettévágom, és 2 evőkanálnyi tölteléket becsavarok vele. A végeit benyomkodom. A maradékból olajos kézzel tojásnyi gombócokat formázok.
Ha szükséges, a káposztát bő vízben kimosom, kinyomkodom, és keresztbe bevagdosom.
A szalonnát zsírjára sütöm, megdinsztelem benne a felaprított vöröshagymát és a kockára vágott paprikát, majd hozzáadom a felkockázott kolozsvári szalonnát. 5 percig párolom, azután félrehúzom, meghintem pirospaprikával, beleöntöm a bort, és belekeverem a káposzta felét.
Erre helyezem a levélbe töltött húsgombócokat, és a csupasz töltelékgombócokat. A maradék káposztával befedem, ráteszem a csili paprikát, megszórom gerslivel, ráöntöm a paradicsomlevet. Tetejére kolbászkarikákat helyezek.
Felöntöm annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi, és 80 percig főzöm. Közben néhányszor megforgatom, de nem keverem!
Friss kenyeret és tejfölt kínálok hozzá.