Töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 2 kg savanyú káposzta
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 2 paprika
  • 2 ek zsír
  • 5 dl paradicsomlé (házi)
  • 2 szárított csili paprika
  • 2 dl fehérbor, száraz
  • 2 tk őrölt pirospaprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 marék gersli (árpagyöngy)
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint só

Töltelék:

  • 6 db savanyú káposzta levél
  • 1 kg darált sertéshús
  • 1 bögre rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 tk őrölt pirospaprika
  • 2 tojás
  • 0,5 dl étolaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint só

Elkészítése:

A darált húst összekeverem a tojással, a rizzsel, a finomra vágott vöröshagymával, őrölt borssal, pirospaprikával, sóval és az étolajjal.

A káposztalevelekről a vastag eret lefaragom, ha nagyok a levelek, középen kettévágom, és 2 evőkanálnyi tölteléket becsavarok vele. A végeit benyomkodom. A maradékból olajos kézzel tojásnyi gombócokat formázok.

Ha szükséges, a káposztát bő vízben kimosom, kinyomkodom, és keresztbe bevagdosom.

A szalonnát zsírjára sütöm, megdinsztelem benne a felaprított vöröshagymát és a kockára vágott paprikát, majd hozzáadom a felkockázott kolozsvári szalonnát. 5 percig párolom, azután félrehúzom, meghintem pirospaprikával, beleöntöm a bort, és belekeverem a káposzta felét.

Erre helyezem a levélbe töltött húsgombócokat, és a csupasz töltelékgombócokat. A maradék káposztával befedem, ráteszem a csili paprikát, megszórom gerslivel, ráöntöm a paradicsomlevet. Tetejére kolbászkarikákat helyezek.

Felöntöm annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi, és 80 percig főzöm. Közben néhányszor megforgatom, de nem keverem!

Friss kenyeret és tejfölt kínálok hozzá.