Töltött mángold levél recept
                            Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 50 dkg darált sertés hús
 - 30 dkg rizs
 - 1 nagy fej vöröshagyma
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 3 ek olaj
 - 2 csapott kk só
 - 1 kk őrölt bors
 - 1 kk őrölt pirospaprika
 - 1 kk házi darált paprika (esetleg csemege paprikakrém)
 - 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 kk szárított bolti ételízesítő)
 
Továbbá:
- 3 nagy marék friss, nagyobb mángold levél
 - 2 dl házi paradicsomlé
 
Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el. A megtisztított, felkockázott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk. Egy tálba rakjuk a darált húst, a rizsát, a pirított hagymát, belezúzzuk a fokhagymákat, ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk.
A mángold leveleket folyó víz alatt jól átmossuk, kicsit lecsöpögtetjük és a levélnyelet levágjuk, a vastag főér nyél felőli részét is vékonyra vágjuk, úgy mint a töltött káposzta készítésekor a káposztalevélnél, majd egy kevés tölteléket a levél fonákára téve a nyél felőli aljáról szorosan feltekerjük, a két szélét pedig az ujjunkkal betömjük. Egy fazékba sorakoztatjuk.
Meglocsoljuk a paradicsomlével és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Meghintjük egy nagy csipet sóval. Dupla fedő alatt közepes lángon hagyjuk, míg fel nem forr, majd mérsékelt lángon a rizs puhulásáig főzzük. Nekem kb 30 perc alatt főtt meg, de ez függ a rizs fajtájától is. A lángot elzárva, a fedő alatt a gőzben még tovább puhulnak a töltött levelek.
Tipp:
Idén gyönyörű, hatalmas, fodros zöld levelekkel ajándékozott meg a kertben a mángold. Úgy döntöttem, hogy a töltött káposzta mintájára fogok ebédet készíteni belőle. Ha töltenek szőlő levelet, torma levelet, akkor itt az ideje, hogy a mángold is beálljon a sorba. Könnyű volt vele dolgozni, nem szakadt, nem kellett dinsztelni, mint a káposztát, főzés közben sem repedt szét. Érdemes nagyobb leveleket választani. Nem számoltam meg, hány darab lett, de két szintet töltött meg egy közepes méretű fazékban.
Melegen, friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
				
				Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
				
				Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
				
				Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
				
				12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
				
				Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
				
				12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »


