Töltött mángold levél recept
Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 50 dkg darált sertés hús
- 30 dkg rizs
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- 2 csapott kk só
- 1 kk őrölt bors
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 1 kk házi darált paprika (esetleg csemege paprikakrém)
- 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 kk szárított bolti ételízesítő)
Továbbá:
- 3 nagy marék friss, nagyobb mángold levél
- 2 dl házi paradicsomlé
Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el. A megtisztított, felkockázott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk. Egy tálba rakjuk a darált húst, a rizsát, a pirított hagymát, belezúzzuk a fokhagymákat, ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk.
A mángold leveleket folyó víz alatt jól átmossuk, kicsit lecsöpögtetjük és a levélnyelet levágjuk, a vastag főér nyél felőli részét is vékonyra vágjuk, úgy mint a töltött káposzta készítésekor a káposztalevélnél, majd egy kevés tölteléket a levél fonákára téve a nyél felőli aljáról szorosan feltekerjük, a két szélét pedig az ujjunkkal betömjük. Egy fazékba sorakoztatjuk.
Meglocsoljuk a paradicsomlével és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Meghintjük egy nagy csipet sóval. Dupla fedő alatt közepes lángon hagyjuk, míg fel nem forr, majd mérsékelt lángon a rizs puhulásáig főzzük. Nekem kb 30 perc alatt főtt meg, de ez függ a rizs fajtájától is. A lángot elzárva, a fedő alatt a gőzben még tovább puhulnak a töltött levelek.
Tipp:
Idén gyönyörű, hatalmas, fodros zöld levelekkel ajándékozott meg a kertben a mángold. Úgy döntöttem, hogy a töltött káposzta mintájára fogok ebédet készíteni belőle. Ha töltenek szőlő levelet, torma levelet, akkor itt az ideje, hogy a mángold is beálljon a sorba. Könnyű volt vele dolgozni, nem szakadt, nem kellett dinsztelni, mint a káposztát, főzés közben sem repedt szét. Érdemes nagyobb leveleket választani. Nem számoltam meg, hány darab lett, de két szintet töltött meg egy közepes méretű fazékban.
Melegen, friss kenyérrel, esetleg tejföllel kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »


