Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pupusas recept

Pupusas
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 30 dkg liszt
    • 1 tk só
    • 1 tk sütőpor
    • 50 ml olaj
    • 120 ml víz

    Töltelék (amiből nálam készült):

    • 1 kis doboz tejföl
    • 10 dkg gépsonka
    • 10 dkg reszelt sajt
    • 1 fehér paprika
    • egy kisebb fej lila hagyma
    • 1 kocka sajt

    Amit a pupusasról tudni kell: nevét, ahogy írjuk, úgy ejtjük. Egy hagyományos salvadori étel, kézzel készített tortilla szerűség, kukorica liszttel készül eredetileg (kipróbálható) és kerek változatban. Múltja évszázadokra tekint vissza a Pipil törzsek által, a mai El Salvador területén.
    A pupusas a gyorsan fogyó ételek kategóriába tartozik, így dupla mennyiség ajánlott! ;)

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóit összekeverjük és egyneművé dolgozzuk, jól átgyúrva. Pihentetjük és közben elkészítjük a tölteléket.

    A hozzávalókat apróra vágjuk és a tejföllel összekeverjük (ízlés szerint fűszerezhető).

    A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd ezeket a darabokat kerek formára nyújtjuk (liszt nem szükséges a deszkára)
    A közepére halmozunk a töltelékből, majd a két szélét egymásra hajtjuk, az illesztésnél összecsipkedjük, ahogyan a két végét is, miután azt is behajtottuk. Mikor ez megvolt, kissé megnyomkodjuk és eligazítjuk, így a töltelék is eloszlik benne.
    20131110
    Teflon serpenyőt felteszünk melegedni (olaj nélkül) lassú tűzön, majd a pupusas mindkét oldalát megpirítjuk rajta, oldalankét 3-4 percig. Ha véletlenül a töltelék szivárog, papírtörlővel töröljük le a serpenyőről, hogy ne égjen és füstöljön.
    A sütési idő pont elég ahhoz, hogy a tészta átsüljön és ne maradjon nyers. A sütési fokozatot végig tartalékon kell hagyni.

    Tipp:

    Tipp:
    A pupusas nem csak ezen formában, hanem kerek vagy háromszög, illetőleg vékonyan tekercselt változatban is variálható.
    A töltelék sokféle alapanyagból készülhet, lehet bármi, amit épp kiötölünk, arra viszont ügyeljünk, hogy a húsféléket, előtte készítsük el külön a tészta sütési idejének rövidsége miatt. Ez lehet darált hús, sertés pl gyros vagy más fűszerezésben.
    A tészta tölthető továbbá konzerv zöldségekkel is, mint kukorica, borsó, bab (ebből püré is készülhet, ami a frijoles refritos) de a konyhánkban fellelhető maradékokat is jól hasznosíthatjuk. ;)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá