Teriyaki tofu-húsgolyó japán lazacos burgonyasalátával recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 csomag tofu
- 20 dkg darált csirke vagy pulykahús
- 1 tk reszelt gyömbér
- 3 nagy burgonya
- 1 kisebb kígyóuborka
- 1 kis szelet lazac
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (egy főtt, egy nyers)
- 4-5 ek majonéz
- 3 dkg vaj
- kevés cukor, citromlé
- 1 nagyobb sárgarépa
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek mirin
- 1 ek méz
- 1 ek édes chii szósz
- 5-10 csepp Tabasco szósz
- só, bors
- olaj a sütéshez
Teriyaki szósz hozzávalói:
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek cukor
- 2 ek főző sake (száraz fehérborral helyettesíthető)
- 1 ek mirin
- 2 tk rizsecet (vagy sima ecet, esetleg citromlé)
Elkészítése
A tofuról leöntjük a levet, majd konyharuhába csomagoljuk és nehezéket teszünk rá, hogy a felesleges egyéb levek kijöjjenek belőle. Így hagyjuk 10 percig. Addig a darált húst elkeverjük a gyömbérrel, sózzuk, borsozzuk.
Közben előkészítjük a salátának a japános majonézt és a pácolt sárgarépát. Ehhez tegyünk fel főni egy tojást (forrástól számítva 10 percig főzzük). Amíg fő a tojás, addig egy kisebb, mikrózható tálkában megolvasztjuk a vajat, hozzáadunk egy felvert nyers tojást, majd alacsony fokozaton visszatesszük fél percre a mikróba. Hozzáadjuk a majonézt, ízlés szerint cukrot, citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük a megpucolt főtt tojást is és krémesre keverjük.
A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, majd a hámozóval vékony csíkokat szelünk belőle. Egy kisméretű zárható műanyag edényben keverjünk össze 2 ek szójaszószt, 1 ek mirint, 1 ek mézet, 1 ek édes chili szószt és a pár csepp tabasco-t. (Aki nem szereti a csipőset, az el is hagyhatja a Tabasco-t.) Forgassuk bele a nyers répacsíkokat, majd tegyük egy fél órára a hűtőbe.
(Japánban a hasonló nyersen pácolt zöldségeket tsukemono-nak hivják, rengeteg fajtája van, és nyers zöldségekről lévén szó, nagyon egészséges is, érdemes kipróbálni.)
A burgonyát héjastól puhára főzzük, majd lehúzzuk a héjukat és kisebb darabokra törjük egy tálban. A kígyóuborkát megmossuk, félbevágjuk és vékonyra szeleteljük. A lazacszeletet egészben vízben 5-6 percig főzzük, majd ha kihűlt egy tálba darabokra szedjük. Hozzáadjuk a burgonyát és az uborkát. Ráöntjük a majonézes krémet, jól elkeverjük, majd lezárva fél órára hűtőbe tesszük.
A tofut hozzámorzsoljuk a darált húshoz, jól elkeverjük. Én tettem bele egy kevés főző sakét is, ezt lehet száraz fehérborral helyettesíteni, de el is lehet hagyni. A kevés folyadéktól jobban formázható a húsgolyó. Vizes kézzel formázzunk körülbelül 3 cm átmérőjű golyókat, nekem így 14 húsgolyó lett a végén. Kevés olajon süssük ki a húsgolyókat, mindegyiknek úgy 5-7 perc kell, hogy jól átsüljön. Ha készen vannak, akkor vegyük ki őket a serpenyőből, papírtörlőn csöpögtessük le a felesleges olajat.
A serpenyőben főzzük össze a teriyaki szószt. Lehet boltit is használni, ha nincsenek otthon ilyen hozzávalók. Ha szirupos állagú lesz a szósz, akkor tegyük vissza a húsgolyókat és forgassuk meg a szószban.
Tálalásnál tegyünk a tányérra a hideg, összeért burgonyasalátából, a pácolt pikáns sárgarépából a teriyaki szósszal meglocsolt húsgolyók mellé.
Tipp:
A burgonyasalátába lazac helyett lehet konzerv tonhalat vagy akár sonkát is tenni, szinte mindennel nagyon finom!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.06. péntek – Kánikula biztos receptek
Péntekre könnyed, nyári menüt keresel? A kánikulában jól esik valami frissí
Tovább olvasom »
Könnyű nyári desszertek eperrel, málnával, áfonyával
Gyors, látványos, gyümölcsös – ezek a desszertek minden alkalomra tökéletes
Tovább olvasom »
8 fantasztikus gyümölcs leves, amit ki kell próbálnod nyáron!
A nyári melegben nincs is jobb egy hűsítő, gyümölcsös levesnél, ami nemcsak
Tovább olvasom »
8 észveszejtő gyümölcsös süti, sütés nélkül!
Ha beköszönt a nyár, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt
Tovább olvasom »
7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »