Tejszínes rakott karfiol recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 kg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek napraforgó olaj
- 1 bögre rizs
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk borsikafű
- 5 dl főzőtejszín
- 10 dkg sajt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg vaj
- 2 ek zsemlemorzsa
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedem, a nagyobbakat feldarabolom. Enyhén sós vízben blansírozom (azaz forrásban lévő vízbe teszem, 5 percig forralom, majd hideg vízben lehűtöm és lecsepegtetem).
A rizst 1 ek olajon megfuttatom, azután felöntöm 1,5 bögre forró vízzel. Sózom és lefedve, meleg helyen megvárom, hogy a rizs megdagadjon.
A felaprított hagymát és fokhagymát 2 ek olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a húst. Ízlés szerint sózom és addig pirítom, míg zsírjára sül. Megszórom a fűszerekkel és elkeverem.
Egy közepes méretű tepsit kivajazok, megszórom zsemlemorzsával és beleöntöm az előzőleg összekevert rizst és húst. Elegyengetem a tetejét, rászórom a karfiolrózsákat és elrendezem.
A tejszínt, tojást és a reszelt sajt felét elkeverem, majd ráöntöm a karfiolra úgy, hogy mindenhol befedje. A maradék sajtot a tetejére szórom és sütőbe teszem.
200 fokon kb 40 perc alatt megsütöm. Akkor kész, ha a teteje szép aranybarnára pirul.