Tejszínes rakott karfiol

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 kg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 1 bögre rizs
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk borsikafű
  • 5 dl főzőtejszín
  • 10 dkg sajt
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedem, a nagyobbakat feldarabolom. Enyhén sós vízben blansírozom (azaz forrásban lévő vízbe teszem, 5 percig forralom, majd hideg vízben lehűtöm és lecsepegtetem).

Rakott karfiol 004

A rizst 1 ek olajon megfuttatom, azután felöntöm 1,5 bögre forró vízzel. Sózom és lefedve, meleg helyen megvárom, hogy a rizs megdagadjon.

A felaprított hagymát és fokhagymát 2 ek olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a húst. Ízlés szerint sózom és addig pirítom, míg zsírjára sül. Megszórom a fűszerekkel és elkeverem.

Rakott karfiol 006

Egy közepes méretű tepsit kivajazok, megszórom zsemlemorzsával és beleöntöm az előzőleg összekevert rizst és húst. Elegyengetem a tetejét, rászórom a karfiolrózsákat és elrendezem.

Rakott karfiol 011

A tejszínt, tojást és a reszelt sajt felét elkeverem, majd ráöntöm a karfiolra úgy, hogy mindenhol befedje. A maradék sajtot a tetejére szórom és sütőbe teszem.

200 fokon kb 40 perc alatt megsütöm. Akkor kész, ha a teteje szép aranybarnára pirul.